UPDATE Oligarhul minoritar: O1 Group vrea să preia 15% din Immofinanz

Oligarhul rus Boris Mints FOTO: Wikipedia.org
Miliardarul Boris Mints (56 de ani), unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din Rusia, investeşte în companiile imobiliare prezente în Romania, potrivit Economica.net.

Boris Mints, născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, este proprietarul O1 Group, companie specializată în investiţii imobiliare şi fonduri de pensii private. O1 Group a cumpărat recent 26% din dezvoltatorul CA Immobilien Anlagen AG, prezent şi pe piaţa România.

Împreună cu austriecii, O1 vrea să cumpere o participaţie minoritară dintr-o altă companie austriacă: Immofinanz. CA Immo şi Immofinanz sunt cei mai mari proprietari străini de clădiri de birouri din România.

„CA Immobilien Anlagen AG şi O1 Group Limited confirmă faptul că iau în considerare o investiţie minoritară în Immofinanz AG care ar putea include o potenţială ofertă comună pentru circa 15% din Immofinanz AG la un preţ în jurul preţului actual al acţiunilor”, se arată într-un comunicat al CA Immo.

Răspunsul CA Immo vine după ce publicaţia Die Prese a relatat că grupul controlat de Boris Mints i-a contactat încă din toamna anului trecut pe austriecii de la Immofinanz.

Contactat de ECONOMICA.NET, grupul O1 a declarat că nu face comentarii pe acest subiect.

La preţul de închidere pe Bursa de la Viena, din 24 februarie 2015, de 2,51 euro/acţiune, capitalizarea Immofinanz este de 2,8 miliarde de euro. Pachetul de 15% vizat de magnatul rus Boris Mints este evaluat la circa 420 milioane de euro.

Boris Mints are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes. El este proprietarul companiei O1 Properties, care deţine mai mult de zece parcuri de business în Moscova, portofolio estimat la peste 4 miliarde de dolari. În 2014, Mints şi-a vîndut participaţia din FK Otkrytie, care avea în plan formarea celui mai mare grup financiar privat din Rusia, format din activele Otkrytie Bank, Nomos-Bank şi Petrokommerz Bank. Mints este de profesie fizician, iar în anii ’90 a lucrat în cadrul Comitetului pentru administrarea proprietatilor statului, dar şi în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Proprietăţile grupului Immofinanz în România reprezintă 13,9% din portofoliul total al companiei, potrivit raportului financiar din primul trimestru al anului financiar 2014/2015. Grupul deţine în România 83 de proprietăți (16 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 964 milioane de euro, potrivit Economica.net.

Oligarhul rus Boris Mints vrea să cumpere prin O1 Group Limited 15% din compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din România. Valoarea tranzacției este estimată la peste 400 milioane de euro.

“CA Immobilien Anlagen AG şi O1 Group Limited confirmă că iau în considerare o investiţie minoritară în Immofinanz, ceea ce ar include o ofertă de preluare a 15% din Immofinanz la un preţ la care este tranzacţionată în prezent o acţiune a companiei (acţiunile Immofinanz au fost tranzacţionate pe 24 februarie la Bursa de la Viena la un preţ 2,51 euro pe acţiune, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% faţă de media ultimelor 2 luni)”, se arată într-un comunicat al CA Immo, companie în care Mints controlează un pachet de 16%.

În condiţiile în care Immofinanz are o capitalizare de 2,7 miliarde de euro, O1 Group ar urma să plătească pentru cele 15% din titluri peste 400 milioane de euro, conform Mediafax.

CA Immo deţine în Bucureşti un portofoliu de birouri de peste 100.000 de metri pătraţi, iar Immofinanz este cel mai mare proprietar de birouri, clădirile deţinute cumulând peste 200.000 de metri pătraţi. În aceste condiţii, cele două companii deţin 15% din stocul de birouri din Bucureşti estimat la 2,16 milioane de metri pătraţi.

Immofinanz deţine în România şi centrele comerciale Polus Cluj, Maritimo Constanţa, Piteşti Mall şi Gold Plaza Baia Mare, precum şi dezvoltatorul rezidenţial Adama şi un portofoliu de 300 de hectare de terenuri. În total, grupul deţine în România 82 de proprietăţi (15 investiţii finalizate, 2 în curs de dezvoltare şi 55 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investiţiile finalizate, 41 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare şi 258,1 milioane – proiecte în curs de analiză).

O1 este un grup activ în sectoare precum real estate, industrie şi finanţe, fiind acţionar majoritar al companiei O1 Properties, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Moscova, cu un portofoliu de circa 500.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei.