Oficial rus: Rusia e putred de bogată, dar nu știe să-și gestioneze banii

Preţurile scăzute ale petrolului şi sancţiunile internaţionale, din cauza anexării Crimeii şi rolul avut de Rusia în conflictul din estul Ucrainei, exercită presiuni asupra bugetului FOTO: AP
Deși se află în recesiune, Rusia deține îndeajuns de multe resurse financiare, însă nu știe cum să le administreze, a afirmat Andrei Makarov, şeful comisiei pentru buget şi taxe din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, relatează CNBC.

„Principalul lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că suntem imoral de bogaţi, dar nu ne administrăm întotdeauna banii cu eficienţă”, a spus Makarov la o convenţie a partidului Rusia Unită.

La reuniune s-a discutat despre îmbunătăţirea situaţiei economice a Rusiei, corupţie şi măsuri mai eficiente în domeniul fiscalităţii, inclusiv adoptarea unei legislaţii împotriva transferării de fonduri offshore, potrivit site-ului partidului Rusia Unită, informează News.ro.

Makarov a mai spus că autorităţile ruse trebuie să lupte pentru managementul eficient al banilor la toate nivelurile, el adăugând că ideea tipăririi de bani nu va rezolva problemele existente, a relatat publicaţia Moscow Times.

Preţurile scăzute ale petrolului şi sancţiunile internaţionale, din cauza anexării Crimeii şi rolul avut de Rusia în conflictul din estul Ucrainei, exercită presiuni asupra bugetului.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a afirmat săptămâna trecută că deficitul bugetar pentru acest an este estimat la 3% din PIB, nivel despre care preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu trebuie depăşit, deficitul fiind calculat la un preţ al petrolului de 40 de dolari pe baril.

Petrolul Brent este tranzacţionat în prezent la 40 de dolari pe baril, iar petrolul WTI, de referinţă în SUA, la 39,15 dolari pe baril, ceea ce arată că estimarea lui Siluanov referitoare la deficitul bugetar ar putea fi respectată.

Ieşirile de capital din Rusia, ca efect al recesiunii economice şi al evaziunii fiscale, s-au dovedit la rândul lor o mare problemă pentru guvern şi economice.

Agenţia TASS a relatat anul trecut că în ultimii ani au fost retrase din Rusia fonduri de peste 2.000 de miliarde de dolari, prin ”scheme offshore”, potrivit estimărilor analiştilor.