Oficial kazah, despre scandalul Rompetrol: Conflictul dintre statul român și KazMunaiGaz trebuie rezolvat prin memorandum. Relația România-Kazahstan nu este afectată

Raluca Florescu 25-09-2016
Petromisia are o datorie de 600 de milioane de euro la statul roman FOTO: Mediafax
Afacerea Rompetrol, mai précis problema datoriilor pe care compania deținută de kazahi le are la statul roman, nu a stricat relațiile dintre România și Kazahstan, reiese dintr-un interviu acordat de Roman Vassilenko, viceministrul de externe din Kazakhstan pentru digi24.ro.

„S-a semnat un memorandum de înţelegere, prin care să se rezolve o dată pentru totdeauna chestiunea datoriilor, iar acum rămâne ca părţile care l-au semnat să îl implementeze, lucru care ar rezolva situaţia”, a declarat viceministrul.

Vassilenko a declarat că problema datoriilor trebuie rezolvată de KazMunaiGas, iar guvernul kazah deţine integral KazMunaiGas. „Bineînţeles se ocupă singuri, guvernul doar supraveghează situaţia, astfel încât toate problemele să fie rezolvate. Cred că în linii mari chestiunea a fost rezolvată satisfăcător pentru ambele părţi, trebuie ca acum să fie implementată soluţia şi cu acest lucru se ocupă profesioniştii din companii”.

Oficialul kazah susține că această afacere nu a afectat relațiile dintre cele două țări, menționând că acestea „sunt foarte bune şi se dezvoltă într-o manieră pozitivă. Ne-am bucurat de susţinere reciprocă în chestiunile legate de relaţiile internaţionale. De exemplu, România a susţinut Kazakhstan să devină membru al Consiliului de Securitate ONU, şi pentru acest lucru mulţumim României”.

Despre investițiile chineze în Rompetrol

Întrebat despre investițiile chineze anunțate în cazul companiei petroliere, Vassilenko a spus  că „o companie chineză privată a fost de acord să cumpere o parte din acţiunile Rompetrol şi cred că acum această chestiune trebuie doar implementată. Dar afacerea este făcută şi prevede ca partenerii chinezi să intre în Rompetrol, kazahii să vândă chinezilor o parte din Rompetrol, până la finalul anului”.
Vassilenko a evitat să vorbească despre rolul de consultant jucat de Tony Blair pentru kazahi, și să spună dacă fostul premier britanic a avut vreun rol în ștergerea datoriilor Rompetrol.

„Rometrol şi KazMunaiGas a fost o afacere între o rafinărie românească şi una deţinută de statul Kazah. Fostul premier al României, Victor Ponta a venit în urmă cu câţiva ani cu propunerea de ştergere a datoriilor Rompetrol. În aceeaşi perioadă, Tony Blair acorda consultanţă preşedintelui Nazarbayev. Atunci, dl Ponta a fost la Astana, iar dl Blair a venit la Bucureşti. Îmi puteţi spune dacă sfaturile dl Blair au avut vreo influenţă asupra acestei propuneri de ştergere a datoriilor?”, ester întrebarea reporterului digi.24.

„Nu am nicio informaţie să vă răspund la această întrebare. Ceea ce ştiu este faptul că s-a semnat un memorandum de înţelegere, prin care să se rezolve o dată pentru totdeauna chestiunea datoriilor”, este răspunsul oferit de viceministrul kazah.