Octombrie aduce un val de scumpiri pentru români: carburanţi, energie electrică şi gaze

Elena Deacu 28-09-2017
Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru un plin la maşină, dar şi pentru facturile la curent electric și gaze, de la 1 octombrie, însă şi în ultimele zile din septembrie ei au avut nevoie de mai mulţi lei ca să cumpere euro şi ca să îşi plătească ratele bancare, trend care pare să continue.

Data de 1 octombrie aduce al doilea val de scumpiri ale carburanţilor, odată cu intrarea în vigoare a celei de-a doua etape de creştere a accizei, de 16 bani pe litru. Prima etapă a avut loc în data de 15 septembrie, când preţul benzinei şi al motorinei s-a majorat tot cu 16 bani. Scumpirile vin după ce Guvernul a decis să reintroducă supraacciza la carburanţi eliminată chiar de către acesta la începutul anului, motivând că România are printre cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Europa.

Premierul Mihai Tudose declara că supraacciza nu se va resimţi în preţuri. De asemenea, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa spunea că nu a urmărit preţurile după majorare, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţinea că „nu a văzut nicio scumpire la carburant”. Cu toate acestea, benzinarii au crescut preţurile la pompă în data 15 septembrie, iar litrul de carburant a depăşit 5 lei, şi este de aşteptat ca ei să majoreze preţurile şi de această dată. Astfel, românii vor plăti mai mult la fiecare plin de rezervor.

„În cele din urmă, va fi bine”, dă asigurări liderul PSD Liviu Dragnea, vorbind despre scumpirile anunţate la carburanţi, gaze naturale şi electricitate.

Creşte factura la curent                                                               

Şi curentul electric se va scumpi considerabil, de la 1 octombrie, pentru cei care au ales să rămână în regim reglementat. La fiecare 100 de kWh consumaţi, preţul la energie electrică va creşte în medie cu 3,45 lei, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El nu a spus însă cum se va resimţi creşterea în factură. Însă această scumpire îi survine celei efectuate pe 1 iulie, de circa 8%, când ANRE a decis să îi lase pe consumatori şi să îşi negocieze singuri contractele cu furnizorii. Havrileţ îi îndemna, atunci, pe români, să negocieze, pentru că pot obţine un preţ mai mic. Astfel, la această nouă scumpire, singurii care nu vor avea de suferit vor fi cei care au ales de atunci şi până acum să îşi negocieze contractele pe piaţa liberă.

Scumpire a gazelor 

 

Totodată, Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara sâmbăta trecută că la gaze nu vor fi „majorări substanţiale”, Marţi, însă, Emil Calotă, preşedintele ANRE, a anunţat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici urmează să crească, în medie, cu 6%, în al patrulea trimestru al anului, începând cu 1 octombrie. O decizie finală privind majorarea preţului la gaze urma să fie luată de ANRE joi, însă oficialii nu ne-au răspuns până la închiderea ediţiei.

Leul slăbeşte, ratele la bancă se majorează

Ultimele zile din luna septembrie au mai adus un lanţ de scumpiri. Pe de o parte, au avut de suferit românii care au credite în lei, care plătesc rate mai mari. În ultima săptămână, indicatorul Robor, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a ajuns la maxime istorice ale ultimilor doi ani. Asta înseamnă, automat, că se majorează dobânzile la aceste credite şi, implicit, şi pentru rate românii vor plăti mai mult. De asemenea, nici cei cu credite în euro nu au fost mai veseli. Asta pentru că leul a slăbit considerabil în faţa euro, moneda europeană fiind cotată în ultima săptămână din septembrie în jurul valorii de 4,59 lei. Asta a însemnat şi pentru ei tot rate mai mari.

TVA defalcat se aplică opţional

Şi o măsură care implică activitatea firmelor intră în vigoare la 1 octombrie. Este vorba de TVA defalcat, pe care persoanele juridice înregistrate în scopuri de TVA o pot implementa, în mod opţional, urmând ca ea să fie obligatorie de la 1 ianuarie 2018, cel puţin în forma actuală a legii. Asta pentru că în ultima şedinţă a comisiei de industrii din Senat, a fost aprobat un amendament care prevede implementarea măsurii, opţional, de la 1 ianuarie, numai de către companiile de stat sau de cele care au relaţii contractuale cu statul, urmând să fie considerată posibilitatea de a face măsura obligatorie din 2019. Acest amendament trebuie să treacă însă şi de votul plenului Senatului.