Oboseala – O parte normală a vieții sau un simptom al unei boli?

Elena Deacu 18-06-2018
Oboseala cronică apare la toți oamenii, indiferent de vârstă, chiar și la copii. Statisticile arată faptul că foarte mulți pacienți care solicită un tratament medical se plâng și de oboseală. În țara noastră 41 000 de persoane suferă de sindromul de oboseală cronică. Acest sindrom afectează îndeosebi femeile care au vârsta între 20-50 de ani, numărul de cazuri fiind de patru ori mai mic la bărbați.

Din cauza stilului de viață modern, agitat, nesănătos, oamenii sunt obosiți tot timpul. Unii dintre ei ajung să fie diagnosticați cu sindromul TATT care se referă la oboseala pe termen lung. Potrivit cercetătorilor, simptomele încep în jurul vârstei de 30 de ani, apar pe fondul unor probleme de sănătate – apnee de somn și artrită reumatoidă.

Oboseala poate fi produsă și de fumat

Oamenii nu-și dau seama cât de nociv este fumatul, cât de mult rău își fac atunci când fumează. Consecințele fumatului sunt mari asupra sănătății lor, pentru că prin fumul de țigară sunt introduse în organism prin gât, nas și plămâni, un amestec de numeroase substanțe toxice.

Oamenii care fumează se intoxică zilnic cu otrăvuri (peste 4000 de substanțe chimice din fumul de țigară) din care fac parte:

Deși pe pachetele de țigări este menționat efectul nociv al fumatului, oamenii nu pot fi convinși de astfel de atenționări pentru prevenirea sănătății lor. Adesea fac glume și consideră că aceste atenționări de pe pachetele de țigări sunt exagerate. În realitate nu este așa, fumatul chiar scurtează durata de viață: Fumatul ucide!

Nicotina creează dependență și este considerată de experți ca fiind un drog psihoactiv. Cei care fumează consideră că nicotina le reduce stresul, le creează o stare de plăcere, are efect antidepresiv și le sporește concentrarea intelectuală.

De ce după fumat apare imediat o stare de slăbiciune, amețeală și oboseală? Sunt mai multe motive:

Glutamatul monosodic din alimente provoacă oboseală cronică!

Și mai îngrijorător decât fumatul este faptul că oamenii consumă în cantitate mare alimente care conțin glutamat monosodic. Acesta are efecte nocive asupra organismului și în plus experții spun că la realizarea lui sunt folosiți anumiți aminoacizi care sunt modificați genetic.

Glutamatul monosodic produce oboseală cronică la oameni, letargie, scăderea puterii de concentrare, tulburări de atenție, dar și alte probleme de sănătate mai grave:

Aspartamul produce de asemenea oboseală cronică și are foarte multe efecte secundare asupra organismului:

Aspartamul este cunoscut cu denumirea de E 951. Renunțați la această otravă care distruge sistemul nervos și produce cancer!