Oamenii de afaceri: Eliminarea plafonării CAS şi CASS îi afectează pe angajaţii înalt calificaţi

Toate salariile mai mari de cinci ori decât salariul mediu brut pe economie vor scădea în urma eliminării plafoanelor la CAS şi CASS de către Guvern FOTO: Adevărul
Eliminarea plafonării la cinci salarii medii brute a bazei de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) îi afectează în primul rând pe angajaţii înalt calificaţi din sectoarele cu valoare adăugată ridicată, precum IT, şi contravine programului guvernamental care promite întărirea clasei mijlocii, potrivit Asociației Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), coordonată şi de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Toate salariile mai mari de cinci ori decât salariul mediu brut pe economie vor scădea în urma eliminării plafoanelor la CAS şi CASS de către Guvern. Potrivit Executivului, în această situaţie se află aproximativ 36.000 de salariaţi din România, iar veniturile în plus la buget vor depăşi suma de 1,9 miliarde de lei.

”Pe fond, considerăm că eliminarea plafonării bazei de calcul a CAS şi CASS este o măsura care afectează în primul rând angajaţii înalt calificaţi din sectoarele cu valoare adăugată ridicată, de exemplu industria IT. În fapt, această măsură excede şi chiar contravine programului guvernamental care promite întărirea clasei mijlocii, precum şi expunerii de motive a actului normativ”, se arată în comunicatul transmis de CDR. În acest context, coaliţia considera oportună iniţierea unei sesiuni de consultare publică în cadrul căreia măsurile propuse să fie dezbătute cu reprezentanţii mediului de afaceri.