O sculptură de ceară care îl înfățișează pe Hitler în genunchi a fost vândută la licitație cu peste 17 milioane de dolari

Statuia a iscat controverse în anul 2012, când a fost instalată într-un fost ghetou din Varşovia, unde au murit mii de evrei în timpul dominaţiei naziste FOTO: AP
O sculptură de ceară și rășină, ce îl înfățișează pe Hitler stând în genunchi, a artistului italian Maurizio Cattelan, a fost vândută cu suma de 17,2 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizată de casa Christie's în New York.

Statuia a fost realizată în 2001 și a fost numită „una dintre cele mai șocante lucrări de artă realizate în postbelic”, fiind evaluată la un preț între 10 și 15 milioane de dolari la licitația casei Christie, care a avut loc în Rockefeller Plaza, notează „Daily Mail“.

Precedentul record stabilit de Maurizio Cattelan, în vârstă de 55 de ani, a fost de 7,9 milioane de dolari, pentru o statuie din ceară care îl înfăţişează pe el însuşi.

Sculptura intitulată „El“ pare să înfățișeze un băiat care se roagă atunci când este privită din spate, dar din față poate fi recunoscut chipul lui Hitler.

„Hitler înseamnă teamă pură; este o imagine a durerii teribile. Doare chiar şi să îi pronunţi numele. Şi, totuşi, numele mi-a acaparat memoria, trăieşte în mintea mea, chiar dacă rămâne un tabu“, a declarat Cattelan, care s-a gândit să distrugă piesa de artă de mai multe ori.

„Hitler este peste tot, bântuind spectrul istoriei şi, totuşi, este de nemenţionat, de nereprodus, înfăşurat într-o pătură de tăcere. Nu încerc să jignesc pe nimeni. Nu vreau să stârnesc un nou conflict sau să îmi creez publicitate; îmi doresc doar ca acea imagine să devină un teritoriu pentru negociere sau un test pentru psihozele noastre“, a adăugat artistul.

Statuia a iscat controverse în anul 2012, când a fost instalată într-un fost ghetou din Varşovia, unde au murit mii de evrei în timpul dominaţiei naziste. Anumite persoane au acuzat sculptura că depreciază suferinţa evreilor, în timp ce altele au spus că lucrarea lui Cattelan reflectă răul.