Numărul autorizaţiilor pentru construcţia de locuinţe a crescut cu 13,6% în octombrie faţă de aceeaşi lună din 2015

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 55,2% din total FOTO: Mediafax
Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 13,6% în octombrie faţă de aceeaşi lună din 2015, până la 3.415, avansul fiind susţinut mai ales de cererile mari din zonele dezvoltate - Bucureşti-Ilfov şi Transilvania, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul din octombrie vine după o creştere şi mai mare în septembrie, de 15,9%.

În primele zece luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut însă cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33.462. Iar în luna octombrie, faţă de septembrie, s-a înregistrat o scădere de 15,9%.

Cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 717, s-au eliberat în septembrie în regiunea Bucurelşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară. Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Est, care include şase judeţe din Moldova, cu 576 de autorizaţii eliberate în octombrie, şi Nord Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei, inclusiv zona dinamică a Clujului (538).

„Distribuţia în profil regional, în luna octombrie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+264 autorizaţii), Nord-Vest (+119), Nord-Est (+30), Vest (+16) şi Centru (+15)“, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 55,2% din total.