Nu doar piaţa petrolului este în colaps. Există o nouă „bulă“ în Silicon Valley şi aceasta deja se sparge

Investitorii sunt şocaţi de evaluările de zeci de miliarde de dolari ale unor companii, dar acestea au început să scadă FOTO: Guliver / Getty Images
Mai ţineţi minte evaluările acelea de zeci de miliarde de dolari ale „unicornilor“, gen Uber, Airbnb, Dropbox, Palantir, Snapchat, Pinterest, Spotify, Lyft? Este posibil să nici nu fi auzit de unele dintre aceste companii, dar tot ce trebuie să ştiţi este că investitorii acestora credeau până de curând că firmele în cauză valorează mai mult decât giganţi precum Hewlett-Packard, care au active şi venituri imense şi profituri de miliarde de dolari.

Ei bine, această „bulă“ tocmai este pe cale de a se sparge. Potrivit Business Insider, fondurile oferite startup-urilor de către fondurile de capital de risc („venture capital“ – n.r.) au înregistrat o scădere de 25% în primul trimestru al anului 2016, cel mai mare declin de la începutul anilor ‘2000, când s-a spart bula dot-com.

Astfel, doar o sumă de 13,9 miliarde de dolari a intrat în conturile startup-urilor în primele trei luni, iar numai 884 de tranzacţii au fost efectuate. Raportul include doar companiile care au atras deja până acum o rundă de finanţare şi exclude firmele care au ca investitori indivizi particulari, aşa numiţii „angel investors“. De asemenea, nu sunt incluse companiile deja deţinute în proporţie majoritară de către alte societăţi, ca şi firmele deţinute de fondurile de capital privat („private equity fund“ – n.r.).

Cu toate acestea, suma este la minimul ultimilor 15 ani, iar numărul tranzacţiilor încheiate la minimul ultimilor 4 ani.

Vântul schimbării

Publicaţia notează că acest lucru este încă o dovadă asupra „vântului rece“ care bate acum în Silicon Valley.

Spre exemplu, Shuddle – „Uber pentru copii“, tocmai ce s-a închis astăzi. De asemenea, producătorul de ceasuri inteligente Pebble a efectuat recent o rundă de concedieri, în vreme ce tot mai multe companii IT au început să fie evaluate la valori din ce în ce mai mici.

Potrivit unui raport al KPMG şi CB Insight, în primele trei luni au existat 19 scăderi ale evaluărilor sau achiziţii de startup-uri. Spre exemplu, Foursquare a primit o injecţie de 45 de milioane de dolari în ianuarie, dar evaluarea companiei a scăzut la jumătate faţă de cei 650 de milioane de dolari din 2013.
Concomitent, fondul de investiţii Fidelity Investments şi-a evaluat în scădere participaţiile la companii precum Dropbox, Cloudera şi Zenefits.

Vedete în privat, oropsite în profit

Problema evaluării vine după ce companii precum Twitter, LinkedIn sau Groupon, care erau la fel de generos evaluate în urmă cu câţiva ani, s-au listat pe bursă iar între timp capitalizările acestora au scăzut dramatic din cauza lipsei de rezultate financiare pozitive.

Din această cauză, evaluările de miliarde au ajuns şi în atenţia Comisiei pentru Valori Mobiliare (SEC), care supraveghează piaţa de capital. Şi asta pentru că mare parte din aceşti unicorni sunt înaintea listării pe bursă. Astfel, şefa SEC, Mary Jo White, a avertizat directorii acestor societăţi că trebuie să asigure guvernanţa corporativă necesară şi mecanisme pentru controlul finanţelor firmelor, pentru ca nu cumva banii viitorilor acţionari de pe bursă să se scurgă aiurea.

„În contextul Unicornilor, există o îngrijorare că acum dau mai mult din coadă decât din corn, ca să zic aşa, în privinţa evaluărilor. Îngrijorarea este dacă prestigiul asociat cu atingerea unei valori care ajunge la cer determină companiile să pară mai valoroase decât sunt de fapt“, a spus White într-un discurs în Silicon Valley.

Scăderea evaluărilor, combinată cu reducerea finanţării din partea investitorilor privaţi, înseamnă că aceste societăţi din domeniul IT vor trebui să genereze cât mai repede propriile venituri, iar acestea să fie îndeajuns cât să le compenseze cheltuielile.