Noul Cod Fiscal – ce schimbări aduce proiectul discutat în Gurvern

Premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Darius Vâlcov FOTO: Mediafax
Guvernul a început azi discuțiile pe Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 și ar urma să aducă reducerea TVA, accize mai mici la carburanţi şi alcool, reducerea CAS, dar şi impozite pe locuinţe de până la şase ori mai mari. Dar să le vedem mai exact.

„Ca de obicei, procedurile ne omoară. Stadiul este aproape final, însă procedurile ne ucid şi, dacă nu ne mişcăm noi mai repede, o să stăm după proceduri şi hârtii care se plimbă între ministere“, le-a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului. Proiectul noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, anunţă reducerea TVA, accize mai mici la carburanţi şi alcool, reducerea CAS, dar şi impozite pe locuinţe de până la şase ori mai mari. Totul cu preţul unei găuri bugetare de 16,26 miliarde de lei numai în anul 2016.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea TVA şi a accizelor pentru carburanţi şi alcool, dar şi introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele care realizează venituri şi introducerea unui sistem de calcul al impozitelor pe locuinţe ce poate genera creşteri de până la şase ori. Pentru microîntreprinderi, Guvernul vrea să introducă plata impozitului pe venit în funcţie de numărul de angajaţi. În plus, taxa pe stâlp ar putea fi eliminată.

Măsurile propuse de Guvern în noul Cod Fiscal ar urma să producă numai în 2016 o gaură bugetară de 16,26 miliarde de lei. Totuşi, Ministerul Finanţelor estimează că 9,45 miliarde de lei vor fi recuperate din TVA, contribuţii sociale şi impozite în urma adoptării acestor măsuri. În acest caz, impactul bugetar net ar fi de 6,81 miliarde de lei. Luând în calcul cifrele de mai sus, deducem că efortul bugetar este unul consistent în condiţiile în care România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar structural cât mai aproape de 1% din PIB.

„Adevărul“ vă prezintă care sunt principalele modificări fiscale propuse, cele mai multe cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016:

** TVA redusă de la 24% la 20%.

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ar urma să se reducă de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi, tot de atunci, să se aplice o cotă de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe. În plus, TVA ar urma să fie redusă de la 20% la 18 începând cu 1 ianuarie 2018. România ar urma să ajungă astfel sub media Uniunii Europene privind nivelul TVA – de 21,5%, de pe locul al cincilea în prezent în rândul statelor membre. Ministrul Finanţelor a explicat că frauda fiscală din TVA a fost mai mare după majorarea acestei taxe, respectiv de la 3,4% din PIB în 2010 la 6,3% din PIB în 2012, după care s-a redus la 5,7% din PIB în 2013. Ministerul Finanţelor estimează că măsurile privind TVA vor avea un impact bugetar brut de 11,6 miliarde de lei, bani care ar rămâne la dispoziţia populaţiei şi a companiilor, însă se aştaeptă să recupereze venituri de 6,4 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii. Astfel, impactul bugetar net al măsurilor privind TVA ar fi în 2016 de 5,2 miliarde de lei. Reducerea TVA ar genera o creştere economică suplimentară de un punct procentual şi ar crea 145.000 de noi locuri de muncă în 2016 şi aproximativ 75.000 în următorii ani.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, a declarat însă că reducerea TVA se va aplica înainte de 1 ianuarie 2016 pentru a nu afecta consumul pe fondul fenomenului de aşteptare creat de consumatori. Reducerea TVA va fi anunţată cu o lună înainte de momentul respectiv.

Proiectul actualizat al Codului Fiscal, datat de Ministerul Finanţelor 13 martie, prevede că lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.

TVA de 9% va fi introdusă, începând cu anul viitor, şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.

** Plata CAS şi CASS pentru toate persoanele care realizează venituri.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, dar şi a plafonului maxim de cinci salarii medii brute (în prezent de aproximativ 12.010 de lei) pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016. În plus, tot de la începutul anului viitor, ar urma să fie eliminată deducerea CASS de la calcul impozitului pe venit şi să fie majorată suma neimpozabilă lunară avută în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii. De-abia de la 1 ianuarie 2017, ar urma să se reducă CAS la angajat de la 19,5% la 7,5% şi la angajator de la 15,8% la 13,5%.

** Accize mai mici pentru carburanţi şi alcool.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cu 20% a accizei la motorină, cu 18,62% – la benzina fără plumb şi cu 16,28% – la benzina cu plumb. De asemenea, se prevede o reducere cu 15,38% a accizelor pentru bere, cu 70% – la vinurile spumoase şi cu 30% – pentru alcool etilic. Se vor elimina din sfera de impozitare ţiţeiul din producţia internă, cafeaua, bijuteriile, confecţiile din blănuri şi autoturismele. Ministerul Finanţelor justifică reducerea accizei la carburanţi prin apariţia fenomenului de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre, cum ar fi Ungaria şi Slovenia (unde se restituie o parte din accize) sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxare. Acest fenomen s-a accentuat după ce Guvernul a introdus la 1 aprilie 2014 acciza suplimentară pe carburanţi (7 eurocenţi/litru), însă la acel moment a fost ignorat acest efect advers. Reducerea accizelor ar urma să aibă un impact bugetar brut de 2,87 miliarde de lei în 2016, dar Ministerul Finanţelor estimează că se vor recupera venituri de 1,53 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii, astfel că impactul bugetar net ar urma să fie de 1,34 miliarde de lei.

De asemenea, accizele vor fi reduse înainte de 1 ianuarie 2016 pentru a nu afecta consumul pe fondul fenomenului de aşteptare creat de consumatori.

Proiectul actualizat al Codului Fiscal, datat de Ministerul Finanţelor 13 martie, mai prevede că ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia, Guvernul pregătind introducerea acestei noi taxe cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european.

Citiți mai multe despre noul Cod Fiscal pe „Adevărul”