Noua lege RCA a intrat în vigoare. Cele mai importante schimbări pe care le aduce

Elena Deacu 13-07-2017
Noua lege RCA vine cu polițe mai scumpe pentru șoferii imprudenți, despăgubiri mai rapide, dar și cu obligația ca șoferii să predea la poliție plăcuțele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetățenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Specialiștii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul.

Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunțe din timp pe clienți când le expiră polița de asigurare. Atât asigurătorii, cât și intermediarii de asigurări trebuie să le dea șoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.

Legea îi obligă însă pe cei care nu vor să își mai prelungească, din diverse motive, contractul de asigurare să predea plăcuțele de înmatriculare la Poliție. Cei care nu le depun riscă o amendă ce poate ajunge până la 500.000 de lei.

De asemenea, legea introduce noțiunea de „asigurat cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că șoferii imprudenți vor plăti polițe mai scumpe. Legea vine la pachet cu o schimbare a sistemului bonus-malus, ceea ce face ca preţul poliţelor să varieze cu câteva zeci de procente în funcţie de istoricul conducătorului auto.  Acest sistem aduce variaţii ale poliţei în cazul şoferilor care au avut accidente, astfel încât aceştia pot plăti mult mai mult faţă de şoferii corecţi.

Firmele de asigurări din România pierd pentru prima dată în ultimii 27 de ani poziția dominantă în piața de asigurări, iar ASF a decis să protejeze cu adevărat consumatorul.

Cristian Muntean

președinte ASSAI

Totodată, norma RCA va permite păgubitului RCA să își repare mașina în orice unitate service aleasă de către acesta și să fie despăgubit indiferent de service-ul ales. Consumatorii vor fi informați de acest drept, urmând ca pe Nota de constatare emisă de către firma de asigurări să fie menționat explicit această opțiune.

Mai mult, cei care comercializează contracte RCA false sau falsificate și service-urile care folosesc piese contrafăcute vor fi pedepsiți cu dosar penal și riscă închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Tarifele se vor stabiliza

Legea menționează că tariful de referință nu va mai fi calculat de ASF, ci de către o „societate cu expertiză recunoscută în domeniu”, contractată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta doar va publica tariful de referință. „Au fost identificate și transpuse în legislație pârghiile legale de control a prețului RCA. Asta înseamnă că din momentul aplicării normei RCA tarifele RCA se vor stabiliza în România pentru o perioadă de minim 3-5 ani, astfel încât nu vom mai asista la salturi de preț care să genereze tensiunile din ultimii ani”, mai spune Muntean.

Scade timpul de indisponibilitate a mașinii

Două măsuri esențiale vor duce la scăderea semnificativă a timpului cât mașina va fi indisponibilă. Prima dintre acestea este că termenul de constatare al daunelor a fost redus de la 5 zile lucrătoare la 3 zile lucrătoare. Cea de-a doua este că soluțiile tehnice nu le vor mai stabili constatatorii de daună, ci unitățile reparatoare. Constatatorii de daune vor propune soluții inițiale de reparație în procesul verbal de constatare a daunelor, iar unitățile reparatoare vor stabili soluțiile tehnice finale.

„Noua procedură din normă simplifică și corectează relația dintre asigurător și unitatea service, iar consecința acestei proceduri conduce la scăderea cu aproximativ 40% a termenului de indisponibilizare a mașinii avariate”, susține Cristian Muntean, președinte Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Totodată, firma de asigurare trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire, și nu în 3 luni cum era până în prezent.

Cum înjumătățești timpul de reparație

Noua normă mai arată că păgubiții își pot repara mașina chiar dacă asiguratorul nu a efectuat constatarea daunelor. Însă această situație este posibilă numai dacă păgubitului i-a fost efectuată constatarea daunei de către Poliție.

„Practic, dacă ai fost implicat într-un accident de circulație acoperit de o poliță RCA ai două posibilități: 1 – constatarea amiabilă, 2 – constatarea efectuată de către Poliție. Dacă alegi punctul 1, va trebui să suni la firma de asigurări ca să te programeze la constatarea daunei, iar aceasta te va programa în 3 zile lucrătoare. Dacă alegi punctul 2, mergi direct la service cu mașina avariată și cu actele de la Poliție, anunți telefonic asigurătorul că ai procedat la repararea mașinii înainte de efectuarea constatării, îi soliciți numărul de dosar de daună, îi transmiți pe mail actele de la Poliție și actele tale și apoi e treaba constatatorului să își instrumenteze dosarul de daună. Ideea este că mașina ta va putea intra în reparație imediat de către unitatea reparatoare, fără să mai aștepți programarea de constatare a daunei din partea asigurătorului. Păgubitul RCA va avea mașina reparată în aproape jumătate din timpul de indisponibilizare actual”, a explicat Cristian Muntean.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone