Un miliard de euro la jocurile de noroc – Păcănelele și pariurile online au depășit la încasări piața de soft

Pentru un mai bun control al păcănelelor, noua lege prevede ca aparatele pentru jocuri de noroc să fie grupate în săli specializate, lucru care ar putea fi resimțit de operatorii din piață FOTO: AP Images
Operatorii din industria jocurilor de noroc din România reușesc să scoată anual din buzunarele românilor mai bine de un miliard de euro. Pentru o altfel de dimensiune, piața locală de software e estimată la puțin peste 900 de milioane de euro.

Până la înființarea în 2013 a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituția care supraveghează această industrie, singurele date oficiale, valabile pentru 2012, au fost furnizate de un studiu PwC care evalua piața jocurilor tradiționale (păcănele și pariuri în cotă fixă) la aproape 600 de milioane de euro. Acest studiu nu ia însă în calcul jocurile online – evaluat la rândul său câteva sute de milioane de euro -, întrucât acest segment nu era reglementat la acea dată.

Anul acesta, piața de jocuri de noroc s-ar putea reduce puțin pe fondul noilor modificări legislative care au intrat în vigoare de la 1 iunie 2015, prin Legea 124/2015, care reglementează acest sector.

Ce se modifică?

Concret, noul act normativ își propune să delimiteze sălile specializate în jocuri de noroc de micile afaceri din baruri, benzinării sau chiar magazine unde se joacă ocazional. În plus, clienții acestora din urmă vor avea limitări la și din sumele jucate.

„Sperăm să-i ducem pe dependenții de jocuri într-o zonă controlată și să poată juca cu echipamente limitate din punctul de vedere al câștigurilor, dar și al sumelor jucate. Asociațiile de profil trebuie să se organizeze și să ne ajute pentru a promova programe de responsabilizare a jucătorilor”, a declarat pentru Adevărul Live Financiar, Odeta Nestor, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Până la înființarea Oficiului, explică aceasta, piața jocurilor de noroc era un “haos, de care au beneficiat operatorii de jocuri de noroc, care nu au plătit taxele pentru că era un domeniu nereglementat. Autorizarea se făcea de o direcție din ministerul Finanțelor, iar controlul de către Garda Financiară”.

Citiți și: Greu de pariat sau Poate noua legislație din industria norocului să readucă în România agențiile de talia Bet365?

Pentru un mai bun control al păcănelelor, noua lege prevede ca aparatele pentru jocuri de noroc să fie grupate în săli specializate, lucru care ar putea fi resimțit de operatorii din piață.

„În perioada următoare, piața se va contracta puțin pe partea jocurilor tradiționale, pentru că operatorii trebuie să încerce variante să se reașeze. Le-am impus prin lege ca jocurile de tip slot machine să se facă în săli specializate de minim 20 de echipamente în București și 12 echipamente în provincie. Și asta pentru că sunt companii care operează câte două-trei echipamente în baruri sau diverse locații. Ei trebuie să organizeze săli pentru acest tip de jocuri”, precizează Nestor.

Și asta nu e tot. ONJN va monitoriza toate echipamentele operatorilor din piață. La sediul instituiei vor exista servere care vor monitoriza fiecare aparat în parte în ceea ce privește utilizarea lui și sumele de bani atât jucate, cât și câștigate. Această măsură de control are ca scop stoparea evaziunii fiscale și atragerea de bani către bugetul de stat.

Jocurile online, numai cu autorizare

O altă măsură a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc vizează autorizare pieței online a jocurilor de noroc. Potrivit Odetei Nestor, data limită pentru autorizarea operatorilor este 10 septembrie. Din acel moment, cei care nu au avizul Oficiului riscă sancțiuni penale.

„Noi deja am început procedurile de <tăiere> a unor site-uri tocmai pentru a atrage atenția că reglementarea există. Obligăm la licențiere toți operatorii de jocuri de noroc din domeniul online, afiliați, producători de soft, auditori, toți partenerii care produc venituri din jocurile de noroc online”, adaugă Nestor.

Persoanele care au conturi la site-urile de jocuri de noroc și-ar putea pierde banii după data de 10 septembrie, dacă operatorii respectivi nu vor obține licențele de fucționare. La rândul lor, avertizează Nestor, jucătorii pot risca amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei dacă vor folosi platforme nelicențiate.

Citiți și: VIDEO Adevărul Live Financiar: Cine pierde și cine câștigă pe piața jocurilor de noroc după aplicarea noii legislații

„Dacă până acum acest lucru nu a contat și au jucat pe orice platformă de jocuri de noroc, acum trebuie să fie foarte atenți, să acceseze site-ul nostru, onjn.gov.ro, pentru că noi vom updata lista cu operatorii licențiați”, explică Nestor.

În urma autorizării întregii piețe de jocuri de noroc, numai din taxa de licențiere ar putea ajunge la bugetul de stat până la 100 de milioane de euro.

De la apariția Oficiului și până în prezent, după ce piața de jocuri online a fost luată „la bani mărunți”, încasările la bugetul de stat au crescut cu 70 de milioane de euro comparativ cu anul 2012, când s-a făcut ultima estimare a câștigurilor din sectorul jocurilor de noroc. Cei mai mari operatori cu business-uri în jocurile de noroc on-line prezenți pe piața românească sunt Stanleybet, Winmasters, William Hill, Bet365, Bwin sau Unibet.

Odeta Nestor spune că în piața de jocuri online există deja un fenomen legat de comportamentul unor jucătorii – în special cei care câștigă mult pe anumite site-uri – care din diverse motive sunt limitați de operatori și încearcă să reintre în joc prin metode mai puțin ortodoxe.

„Împreună cu Poliția Română am identificat persoane care au furat sau au solicitat documente de identitate ale prietenilor sau membrilor de familie și au jucat în baza acestor documente false, iar banii i-au dirijat în anumite conturi bancare”, atrage atenția Odeta Nestor.

În momentul de față, câștigurile industrie norocului sunt estimate la circa un miliard de euro, în condițiile în care piața de soft, cu jucători ca IBM, Teamnet și HP, este estimată la puțin peste 900 de milioane de euro.