Norocul ca afacere: Cel puțin 300 de milioane de euro au ieșit din România prin platformele de jocuri online

Noile reglementări, dar și măsurile prin care operatorii sunt taxați, au făcut ca unii jucători de pe piață să se retragă din România sau pur și simplu să vină la licențiere FOTO: Guliver/ Getty Images
Jocurile și pariurile online au fost în ultimii cinci ani o sursă sigură de câștig pentru marile platforme de jocuri de noroc, care din acest an se vor supune unor monitorizări mult mai atente din partea autorităților.

Piața jocurilor de noroc, o industrie de peste un miliard de euro anual, începe să intre în zona controlului autorităților. De la 10 septembrie, companiile de jocuri și pariuri online pot funcțioana doar dacă sunt agreate de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN).

Acești operatori sunt în legalitate doar dacă sunt licențiați de ONJN și plătesc un impozit lunar de 16%. Autoritățile au instituit și regula licențierii doar a companiilor care au achitat și taxe pentru ultimii cinci ani de funcționare.

„Taxele achitate de operatori la licențiere, din 2010 și până în prezent, sunt de 62 de milioane de euro”, a declarat la Adevărul Live Financiar Odeta Nestor, președintele Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc.

Mai mult, Odeta Nestor spune că de la intrarea în vigoare a noii legi a jocurilor de noroc, la finele anului trecut, bugetul de stat ar urma să încaseze lunar numai din zona de gambling peste 200 de milioane de euro.

Citiți și: Un miliard de euro la jocurile de noroc – Păcănelele și pariurile online au depășit la încasări piața de soft

În altă ordine de idei, de la apariția ONJN, din 2013 și până în prezent, taxele încasate la bugetul de stat, după ce sectorul online a fost luat la „bani mărunți”, au crescut cu circa 70 de milioane de euro, comparativ cu 2012.

Noile reglementări, dar și măsurile prin care operatorii sunt taxați, au făcut ca unii jucători de pe piață să se retragă din România sau pur și simplu să vină la licențiere.

Platformele ilegale, capcane pentru jucători

De reglementările din industria de gambling nu scapă nici jucătorii. Cei care continuă să acceseze platforme nelicențiate în România riscă nu doar să piardă banii pe care îi au în conturile acelor operatori neautorizați, dar și să plătească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Oficialii ONJN vorbesc deja de 50 – 60.000 de jucători care au accesat platforme nelicențiate, lucru care a condus la o monitorizare mai atentă a acestora.

„Deocamdată am luat decizia ca jucătorii care au rulaj de până la 5.000 de euro în două săptămâni să nu primească amendă, ci numai avertismente. Ceilalți, care în același interval de două săptămâni au rulat sume mai mari, vor risca amenzi”, a mai declarat Odeta Nestor.

Citiți și: VIDEO Adevărul Live Financiar: Ce se întâmplă cu miliardul de euro din jocuri de noroc după schimbarea legislației în domeniu

„Am dat posibilitatea operatorilor nelicențiați să lase posibilitatea jucătorilor ca în termen de 30 de zile să poată să-și retragă banii de pe platformele lor de joc”, a adăugat Odeta Nestor.

Cu toate acestea, președintele ONJN precizează că există operatori de jocuri de noroc online care îndrumă jucătorii să acționeze în judecată Oficiul, și chiar le pun la dispoziție și avocați. Odeta Nestor precizează că jucătorii nu au de ce să se îndrepte împotriva ONJN, ci trebuie să acționeze în judecată chiar platformele nelicențiate.

Potrivit președintelui ONJN, cei care au rulat sume foarte mari sunt în procent de cel mult cinci la sută. Printre ei sunt câteva zeci de persoane care au rulat sume de ordinul sutelor de mii de euro, inclusiv unul care a trecut de un milion de euro.

Citiți și: Vrei să trăiești din poker? Piața de un miliard de euro a jocurilor de noroc inventează o nouă profesie

Odeta Nestor susține că cel mai mare operator de pe piață, B365, nu s-a licențiat, însă Oficiul acordă oricărei companii posibilitatea de a-și legaliza activitatea din România. Ea crede că marile companii internaționale așteaptă să vadă dacă noile reglementări vor oferi o piață concurențială.

Oficialii ONJN mai spun că în zona păcănelelor nu există nemulțumiri. Acest sector va merge împreună cu cel online, însă și aici vor apărea mici modificări. Astfel, în benzinării sau în alte spații nespecializate pentru jocuri de noroc vor apărea echipamente noi, de tip AVP, care vor lua locul păcănelelor clasice.

Aceste echipamente vor avea sisteme care nu vor permite nici câștiguri extraordinare, dar nici nu vor da posibilitatea să fie jucate sume prea mari.