Nivelul fraudei la carduri în scădere: 3 lei la fiecare 100.000 de lei cheltuiți

Plata cu cardul descurajează economia subterană FOTO: Guliver/Getty Images
Nivelul fraudei la carduri se menține scăzut în țara noastră, la doar trei lei pentru fiecare 100.000 de lei cheltuiți, spune Cătălun Crețu, directorul regional pentru România, Croația, Malta și Slovenia, al Visa Europe.

Acesta spune plățile electronice vor descuraja frauda care apare în urma plăților cu numerar, transmite Agerpres.

„3 lei la 100.000 lei cheltuiți în România reprezintă nivelul fraudei. În continuare există tot felul de comentarii despre posibilitatea de fraudare, ne alarmăm. Nu se întâmplă nimic. Nu se întâmplă foarte multe nici în Europa, unde avem multe carduri contactless. Dintre cele 522 de milioane de carduri, peste 1/5 sunt carduri contactless. Nu se întâmplă nimic în ceea ce privește frauda prin contactless nici în Europa și nici în România, unde am început să asistăm la o creștere foarte puternică a tranzacțiilor contactless. Întotdeauna luptăm cu acest fenomen și încercăm să rezistăm în fața criminalilor, dar rezultatul este foarte bun pentru industrie și pentru noi în particular”, a declarat Cătălin Crețu pentru Agerpres.

Crețu mai spune că plata cash încurajează economia subterană. „Cu cât punem mai mult din acest numerar din consumul nostru personal pe carduri, cu atât cash-ul descrește în detrimentul plăților electronice. Acesta este un lucru foarte bun, pentru că numerarul este aliatul cel mai puternic al economiei subterane. Nu există niciun dubiu că acest lucru, anume creșterea numerarului, avantajează creșterea economiei subterane. Numerarul permite oamenilor să dea valize de bani în continuare, pe când plățile electronice sunt trasabile și ne duc și pe noi într-o lume care merge din ce în ce mai mult către plățile electronice”, a precizat Crețu.

Mai mult, Fiona Wilkinson, chief communications officer, Visa Europe a declarat, că frauda privind cardurile s-a menținut la mai puțin de 5 cenți la fiecare 100 de euro cheltuiți, în Europa.

“Frauda a rămas sub control. Frauda s-a menținut la mai puțin de 5 cenți la fiecare 100 de euro cheltuiți în Europa. Aceasta a scăzut constant în ultimii ani. România face o treabă foarte bună în acest sens față de alte țări europene. Nivelul este mult mai scăzut”, a spus Fiona Wilkinson.

Potrivit acesteia, Visa ține sub control nivelul fraudei prin inovare, iar serviciul de tokenizare, prin care datele de pe card sunt făcute inutilizabile, a avut un rol important în acest sens.