Nestle, pe urmele lui Iisus: Grupul elveţian dezvoltă mâncarea ce te va vindeca de boli

Nestle a anunţat că va face studii privind siguranţa, beneficiile şi eficacitate alimentelor sale medicinale înainte de a le pune pe piaţă FOTO: AP
Cercetătorii grupului elveţian Nestle dezvoltă „alimente medicinale“, care să fie capabile de a vindeca o serie de afecţiuni şi boli şi să fie obţinute pe bază de reţetă, scrie Wall Street Journal.

Gigantul vrea să intre şi pe piaţa alimentelor medicale, estimată la 15 miliarde de dolari, în condiţiile în care sectorul tradiţional trece printr-o perioadă dificilă. Studiile se derulează la institutul de cercetări din Lausanne, Elveţia. Computerele şi algoritmii Nestle analizează ADN-ul uman pentru a dezvolta programe personalizate pentru epilepsie şi afecţiuni intestinale.

Mai departe, cercetătorii vor dezvolta alimente medicinale care să conţină compuşi naturali extraşi din roşii, cafea sau struguri.

Nestle estimează o potenţial imens în această nouă piaţă din cauza îmbătrânirii populaţiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că proporţia celor de peste 60 de ani va trece de 22% până în 2050, de la 12% în prezent.

„Pentru mult timp, nutriţia a fost văzută ca o pseudoştiinţă“, spune Ed Baetge, directorul Institutului de Ştiinţe ale Sănătăţii, deţinut de Nestle. „Pentru multe condiţii precum demenţă, de exemplu, există o nevoie clinică majoră pentru noi abordări, unde mâncarea poate face o mare diferenţă“, mai spune el.

Scepticii spun că mâncarea medicinală are un efect placebo, consumatorii crezând că beneficiază de pe urma acesteia, când în fapt nu este aşa.
„Deşi este clar că ceea ce mâncăm şi bem are un efect substanţial asupra sănătăţii noastre, există dovezi insuficiente care să documenteze că aceste alimente au un efect medical relevant“, spune cercetătorul Ben Locwin, de la Asociaţia Americană a Cercetătorilor din domeniul Farmaceutic.

De asemenea, există îngrijorări şi asupra timpului necesar pentru a aduce astfel de alimente medicale pe piaţă, dar şi asupra costurilor uriaşe de cercetare.

Nestle a afirmat că va derulat studii privind siguranţa, beneficiile şi eficacitatea alimentelor sale medicale, înainte de a le introduce pe piaţă. „Este foarte important pentru noi să avem dovezi clinice“, a declarat Marie-Francoise Rutimeyer, purtătorul de cuvânt al Nestle pe problematica ştiinţelor sănătăţii.

Afacerile Nestle din domeniul sănătăţii includ şi suplimentele nutriţionale şi alimente destinate celor aflaţi după o operaţie chirurgicală. Segmentul acesta a înregistrat în 2015 creşteri mult mai mari decât cel tradiţional, vânzările atingând 2,1 miliarde de dolari, potrivit analiştilor.