N-au vrut să-l angajeze la KFC, a picat de două ori admiterea la facultate, iar acum este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Povestea fondatorului Alibaba

„Suntem aici să ne bucurăm de viață, nu să muncim“, este unul dintre principiile lui Jack Ma, fondatorul Alibaba FOTO: Guliver/Getty Images
Fondatorul gigantului Alibaba, Jack Ma, s-a născut în China în plină dictatură comunistă, într-o familie cu multe lipsuri. A picat de două ori la admitere la facultate, a fost respins de 10 ori la Harvard, nu s-a putut angaja în poliţie, dar nici măcar la KFC. Toate până când, la 40 de ani, a devenit miliardar.

Jack Ma (în realitate, Ma Yun) s-a născut pe 15 octombrie 1964, în Hangzhou, un oraș din sud-estul Chinei, într-o familie cu trei copii. Copilăria a trăit-o într-o perioadă în care China comunistă era tot mai izolată de către Occident, iar familia sa se confrunta cu o grămadă de lipsuri.

Schimbarea pentru Ma a venit după ce președintele american, Richard Nixon, a vizitat în 1972 Hangzhou, iar orașul său natal a devenit o Mecca a turismului, într-o perioadă în care China încerca o deschidere timidă spre Occident.

Adolescentul Ma a găsit astfel prima oportunitate: obișnuia să meargă la principalul hotel și să-și ofere serviciile de ghid pentru turul orașului, în schimbul lecțiilor de engleză. Porecla de „Jack“ a primit-o tocmai de la un turist american cu care se împrietenise.

Fără relații, pile sau bani, singura modalitate în China comunistă ca să avansezi în societate era să urmezi cursurile unei facultăți. Ma a picat însă de două ori la rând examenul de admitere.

A intrat până la urmă la Institutul Pedagogic din Hangzhou. Diploma obținută nu l-a ajutat însă prea mult. După cum chiar el povestește, a aplicat pentru 30 de joburi, dar fără succes.

Recent, la Forumul Mondial de la Davos, Ma a declarat într-un interviu că a aplicat în tinerețe de 10 ori și la renumita Universitate Harvard, fiind de fiecare dată respins. Nu i-a fost însă niciodată teamă de eșecuri.

A fost refuzat chiar și de cunoscul lanț de restaurante KFC, când a aplicat pentru un job, fiind singurul respins din 24 de candidați. Nu a fost primit nici în poliție. Într-un final, a reușit să se angajeze ca profesor de engleză la un liceu local, cu un salariu lunar care se ridica la echivalentul a 12 dolari.

Ma nu a pus mâna pe un calculator sau să scrie vreun program până când, în timpul unei călătorii în Seattle în 1995, a stat la familia unui prieten şi astfel a cunoscut ceea ce toată lumea numea „World Wide Web“.

Prima sa căutare pe net a fost „bere“ şi a văzut că niciun rezultat nu era din China. La întoarcerea în ţară a hotărât să schimbe acest lucru – mai întâi cu un website denumit „China Pages“.

Cu toate că primele două tentative antreprenoriale eșuaseră, la patru ani după ce descoperise internetul, în 1998, a reușit să-și convigă 17 prieteni să investească într-un produs de e-commerce pe care l-a denumit „Alibaba“. Site-ul permitea exportatorilor să posteze listele de produse pe care clienții le puteau cumpăra direct.

În primii trei ani, businessul lui Ma nu a fost profitabil şi antreprenorul a decis să devină mai creativ. Una dintre marile provocări pentru Alibaba era legată de efectuarea plăţilor, deoarece băncile nu doreau să colaboreze cu el din cauză că firma era necunoscută.

Atunci Ma a înființat propriul sistem electronic de plăţi, „Alipay“. Acesta permite realizarea de tranzacţii în diverse monede, între vânzătorii şi cumpărătorii internaţionali.

„Am vorbit la acea vreme cu mulţi oameni despre Alibaba și Alipay“, rememorează Ma. „Mi-au zis că este cea mai idioată idee pe care am avut-o. Nu mi-a păsat că este stupidă, atât timp cât oamenii o puteau folosi“. În prezent, numărul clienților care folosesc sistemul de plată online trece de 800 de milioane.

În 2005, Yahoo a decis să investească un miliard de dolari în Alibaba, în schimbul a 40% din acțiunilor companiei. A fost un ajutor imens pentru Alibaba – la acel moment încerca să depășească eBay pe piața chinezească – și, de asemenea, un profit pentru Yahoo, când pachetul de acțiuni pe care îl cumpărase valora peste 10 miliarde de dolari, după listarea pe Bursa de la New York din 2014.

Acesta a fost cel mai mare IPO (ofertă publică inițială) al unei companii pe NYSE (New York Stock Exchange), compania fiind evaluată la 150 de miliarde de dolari, lucru care i-a asigurat lui Ma o avere estimată în prezent la 22,4 de miliarde de dolari.

După cum mărturisesc apropiații, averea fabuloasă pe care a dobândit-o nu l-a făcut să renunțe la stitul de viață al unui om obișnuit. „Sunt același om care câștiga 20 de dolari pe lună până nu demult“, a recunoscut și miliardarul într-un interviu.

Hobby-urile sale sunt lecturile, să scrie ficțiuni kung fu, jocul de poker, practică, de asemenea, meditația și tai chi. Mai recent, și-a descoperit pasiunea pentru pictură. În toamna anului 2015 a pictat împreună cu artistul de origine chineză, Zeng Fanzhi, un tablou în ulei pe pânză intitulat „Paradise“, care s-a vândut cu 5,4 milioane de dolari în cadrul unei licitații în scop caritabil.

Principiile după care s-a ghidat de-a lungul vieții le-a sintetizat astfel:

  1. O treime dintre oameni nu te vor crede niciodată. Angajații tăi nu trebuie să lucreze pentru tine, ci pentru un scop comun.
  2. Calitățile unui lider adevărat sunt viziunea, tenacitatea și competența.
  3. Banii și puterea politică nu sunt compatibili. Dacă ești implicat în politică, nu trebuie să te mai gândești la bani!
  4. Cel mai mare eșec este să renunți.
  5. Numai proștii își folosesc gura ca să vorbească. Un om deștept își folosește creierul, iar unul înțelept inima.
  6. Suntem aici să ne bucurăm de viață, nu să muncim. Indiferent cât succes vei avea, nu uita să trăiești.
  7. Un adevărat om de afaceri nu are dușmani. Odată ce înțelege acest lucru, numai cerul este limita.
  8. Te poți plânge din când în când de viață, dar nu face din asta un obicei. Este ca alcoolul – cu cât bei mai mult, cu atât îți va fi mai sete.
  9. Lumea nu își va aminti ce ai spus, dar cu siguranță nu va uita ce ai făcut.
  10. „Libertate“ este cel mai scump cuvânt.

Gigantul Alibaba, foarte activ în achiziţii

Alibaba s-a listat pe bursă în 2014 şi a obţinut 21,8 miliarde de dolari de la investitori. De atunci, Alibaba a tot făcut achiziţii. Gigantul a preluat pachetul majoritar de 72% din acţiunile firmei de cartografiere AutoNavi, tranzacţia fiind evaluată la 1,5 miliarde de dolari. Anterior, Alibaba a injectat 215 milioane de dolari şi pentru o participaţie minoritară la aplicaţia de mesagerie video Tango, dar şi o participaţie de 18% la Sina Weibo, supranumit „Twitter-ul Chinei“.

Alibaba deţine jumătate din acţiunile clubului de fotbal Guangzhou Evergrande, câştigătoarea Ligii Campionilor Asiei în 2013.

Grupul controlează şi browserul de internet UCWeb, a investit 590 de milioane de dolari în producătorul de telefoane Meizu şi a preluat şi un pachet minoritar de 18,5% la Youkou Tudou, supranumit „YouTube-ul Chinei“.

În fine, grupul este şi proprietarul AliExpress – una dintre cele mai utilizate platforme de retail online şi a Alipay – una dintre cele mai utilizate platforme de plăţi online din China. Mai mult, din decembrie Alibaba deţine şi un ziar, respectiv South China Morning Post.