Mituri şi adevăruri despre plasamentele financiare în fonduri de investiţii. Este sau nu posibil să pierzi toţi banii?

Mulţi români cred că fondurile de investiţii nu sunt pentru orice buzunar, dar acesta este doar un mit
Compania de administrare de fonduri Erste Asset Management a lansat ghidul „România Investește“, care explică ce este, cum funcționează, care sunt principalele categorii și în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiții.

„Despre fondurile de investiții s-au spus multe: că sunt complicate, că nu sunt pentru oricine.
Puțini sunt însă cei care știu exact ce este un fond de investiții sau cum funcționează el.
De aceea, am gândit un program de educație financiară și un ghid de investiții «România Investeşte» în care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel oricine să poată decide singur dacă investițiile sunt potrivite, când și în ce să investească“, a declarat Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management.

Iată care sunt adevărurile şi miturile plasamentelor în fonduri de investiţii, identificate de Erste Asset Management:

** Șansele de câștig pot fi mai mari decât în cazul depozitelor. ADEVĂR.
Fondul de Investiții acumulează o sumă mai mare de bani decât capitalul personal și o împarte în mai multe tipuri de investiții. Astfel, dacă o investiție nu aduce profit, există altele care pot să compenseze.

** Fondurile de investiții nu sunt pentru orice buzunar. DOAR UN MIT.
Nicidecum. Oricine poate începe cu sumă minima lunară de 100 de lei sau de euro, în funcție de moneda în care dorește să investească.

** Fondurile de investiții îți blochează banii. DOAR UN MIT.
Nici pe departe. Fondurile Deschise de Investiții (FDI) permit în general înscrierea și retragerea oricând dorește clientul.

** Trebuie să te pricepi la bani că să investești. ȘI MIT, ȘI ADEVĂR.
Efectiv, banii clientului sunt gestionați de un expert care are studii, experiență, acces la informații actuale și piețe internaționale.

** Riscul e mare. ȘI MIT, ȘI ADEVĂR.
Depinde de fondul de investiții ales. Sunt fonduri de investiții cu riscuri și randamente mici, care pun accent pe stabilitate, și fonduri cu riscuri și randamente mari, care se expun fluctuațiilor pieței.

** Banii sunt investiți și pe piețe financiare internaționale. ADEVĂR.
Ca investitor al unui fond de investiții care înregistrează, spre exemplu, peste şase miliarde de lei, orice client poate avea acces și la piețe financiare internaționale.

** Poți să pierzi toți banii. DOAR UN MIT.
Investițiile au un cadru legislativ strict, reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

SAI (Societatea de Administrare a Investiţiilor) Erste Asset Management SA face parte din grupul Erste Asset Management GmbH, divizia specializată  administarea investițiilor  grupului austriac Erste, unul din cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa de Est, conform numărului de clienți şi valorii activelor deținute.