Mitul Arsenie Boca: pelerinajele la Prislop, o afacere de peste 15 milioane de euro pe an

Numai în ultima perioadă, Arsenie Boca, cunoscut de credincioşi ca şi Sfântul Ardealului a fost subiectul mai multor minuni, considerate ca Dumnezeieşti Desen: Vali Ivan
Mitologia din jurul părintelui Arsenie Boca pare să fi devenit un fenomen ce oscilează între credinţă şi afacere, între smerită închinăciune şi profituri semnificative din pelerinaje.
Share on Facebook6kShare on Google+4Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Vestea că un portret al părintelui Arsenie Boca, păstrat într-o troiţă din localitatea Puşcaşi, ar fi lăcrimat cu ochiul stâng a făcut ca peste 2.000 de oameni să se adune la faţa locului, la începutul lunii mai, cu toții considerând că sunt martorii unei minuni. Câteva zile mai târziu, chipul celui recunoscut printre credincioşi drept Sfântul Ardealului a apărut în podeaua de ciment a casei unei femei din București.

Femeia se întorsese de o zi dintr-un pelerinaj la mănăstirea Prislop, locul în care a fost înmormântat părintele în noiembrie 1989. Considerat de ucenicii săi unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX, la mormântul său vin să se roage în fiecare an peste 800.000 de pelerini, care plătesc, în medie, peste 100 de lei pentru o excursie de două zile.

Pelerinajul instituționalizat  

La acest nivel, încasările pentru zece luni pline din an se ridică la peste 15 milioane de euro, bani care intră în buzunarele firmelor organizatoare de pelerinaje şi a hotelierilor din zona Hunedoara – Prislop. Din informaţiile care sunt disponibile pe paginile de internet ale celor care transportă pelerini, atât la mormântul părintelui, cât şi la alte obiective religioase de pe traseu, o excursie de două zile, cu transport şi cazare, costă între 60 şi 180 de lei, în funcţie de distanţă, dar şi de locul de plecare.

manastirea prislop arsenie boca

Unul dintre organizatorii de astfel de excursii spune că într-un weekend obişnuit se pot înregistra în jur de 10.000 de pelerini, însă dacă sfârşitul de săptămână coincide cu o sărbătoare religioasă importantă, numărul celor care vin să se închine la mormântul lui Arsenie Boca poate să depăşească şi 80.000 de persoane în două zile, media lunară estimată. Numai în minivacanța de 1 mai, scria Mediafax, aproximativ 95.000 de credincioşi s-au rugat la mormântul părintelui. Pentru comparație, în perioada Postului Mare, afluxul maxim a fost de peste 35.000 de pelerini.

De altfel, spun organizatorii de pelerinaje, peste 40 de autocare cu credincioşi ajung la Mânăstirea Prislop la fiecare sfârşit de săptămână. Lor li se adaugă alte câteva mii de oameni care vin cu mijloace de transport proprii. În aceste condiții, cozile formate de pelerini depșesc un kilometru, în condiţiile în care curtea bisericii poate găzdui cel mult 700 de oameni.

Citiți și: Alungarea zarafilor din templu – Economia după Iisus Hristos

Numele lui Arsenie Boca a fost împrumutat și promovat și de fundația creștină omonimă, care își propune să promoveze cultura şi spiritualitatea crestin-ortodoxă în spaţiul românesc. Pagina sa de internet vine și cu o ofertă de cărți și pliante despre viața și învățăturile părintelui Arsenie Boca, însă raportat la activităţile de pelerinaj, rulajul financiar al Fundaţiei este practic infim. Potrivit datelor disponibile pe portalul Ministerului de Finanțe – ultima raportare datează din 2013 – Fundaţia Arsenie Boca a avut venituri totale de peste 220.000 de lei, din care activitățile economice au generat aproximativ 130.000 de lei, restul provenind din donaţii.

Fenomenul Maglavit

Mulțimi atât de mari de credincioși ca la Prislop au mai fost consemnat în România doar între 1935 şi 1942. Izvoarele vremii arată că, în decurs de doar trei ani, pe la Maglavit, locul unde Dumnezeu i s-a arătat unui cioban în vârstă de 17 ani, Petrache Lupu, s-au perindat peste două milioane de pelerini. Oameni care veneau şi pe jos de la sute de kilometri pentru a-l cunoaşte şi a se ruga alături de omul care l-a văzut pe Dumnezeu și i-a ascultat Cuvântul.

Pentru că Dumnezeu i-a vorbit și i-a spus meargă în sat, la preotul Nicoale Bobin, şi să-i povestească ce s-a întâmplat. Cum nu L-a ascultat, Dumnezeu i s-a arătat din nou, după o săptămână. Mai apoi, minunile au început să curgă la Maglavit, oamenii tămăduindu-se de boli dacă stăteau sub salcia plângătoare unde s-a petrecut viziunea.

Pelerinajul maselor a fost însă și o bună sursă de bani. Primul beneficiar a fost chiar preotul Bobin, iar apoi primarul, care taxa cu 500 de lei briştile ce transportau pasageri din halta Maglavit la locul procesiunii, deşi el tăia chitanţe de 120 de lei. Ulterior, Episcopul Vartolomeu Stănescu a avut chiar iniţiativa fondării unei bănci de scont cu banii strânși zilnic de la credincioşi. Banii despre care izvoarele vremii spun că erau puși în saci, cântăriţi şi duşi cu căruţele la gară, fără a fi număraţi în prelabil sau fără ca cineva să dea vreo socoteală despre felul în care erau cheltuiți.

Share on Facebook6kShare on Google+4Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone
 • Alonzo Bock

  Foarte bun articolul pentru ca scoate in evidenta o smecherie duhovniceasca generatoare de venituri ilicite absolut incredibile. Subiectul se preteaza la o investigatie curajoasa. S-a creat o psihoza nationala in jurul lui Arsenie Boca iar profitul generat de pelerini si ajuns in mare parte in cuferele manastirii este de domeniul SF-ului! Atentie de asemenea la fenomenul pensiunilor aparute peste noapte in Hateg si imprejurimi. Aproape fiecare casa a devenit o pensiune, marea majoritate functionand ilegal. Alti proprietari declara 1-2 camere dar gazduiesc pelerini in 7-8, proprietarii dormind pe jos prin bucatarii sau beciuri!!

 • IubesteSi Crede

  Frate Alonzo Bock . Ai frica de dumnezeu? Se vede ca esti un ATEUinrait Ma voi ruga pentru tine ca nu sti ce ai postat, poate ai avut halucinatii.

  • Alonzo Bock

   Dumnezeu se scrie cu majuscule preacucernice! Nu sunt ateu dar nici un cretin care sa fie dus de nas de smecherasi cu sutana nu sunt! Iar tu fiule, desi mirosi a tamaie de la o posta, esti cam habotnic… Du-te-n…pace, doar atat am a-ti grai!

   • IubesteSi Crede

    Sa fi iertat fiule si roagate ca e posibil sa ai un accident sau ceva mai grav si atunci i-ti vei intoarce fata catre credinta. Au inceput sa se inmulteasca atei si iata ce ne da Dumnezeu numai necazuri din cauza voastra.

    • Alonzo Bock

     Necazurile au aparut baiete in momentul in care ati inceput sa chiuliti la ora de romana si din momentul in care cratimele si alte semne de punctuatie v-au devenit aprigi dusmani. Apoi, in momentul in care ati luat hotararea sa va odihniti creierul si sa va lasati anesteziati de niste habotnici chititi pe marsava capatuiala! Asa ca zic eu, lasati-l pe Bunul Dumnezeu in pace si nu-l mai amestecati in vrajitoriile voastre tamaiate cu miasma de Prislop. A, si in plus va mai sugerez sa-l lasati si pe sarmanul Boca sa se odihneasca in pace fara sa-i mai tropaiti isterici pe mormant!

     • IubesteSi Crede

      Tot cretin ai ramaAlonzo si un nemernic, vad ca nimic nu te poate intoarce la credinta ATEULE

     • Nuconteaza

      Of of , saracutii de voi. Dar “Dumnezeul” vostru e atotputernic de ce se leaga de toti credinciosii si niciodata de atei? De ce trebuie sa suferiti intotdeauna voi in locul nostru? Nu ti se pare ca e in capul vostru intotdeauna? Daca Dumnezeu va iubeste asa de mult , de ce ne da necazuri in primul rand?

  • vasile dihania

   eu zic sa va urcati pe biserici toti si sa va pisati unii pe altii

   • acelasi eu

    ca bine zici !

    • IubesteSi Crede

     ca ce prost esti fiule

 • carlo

  -oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti
  salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de
  munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai
  linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti
  oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nu iti
  trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a
  castiga bani.si nu in ultimul rand sa fii o persoana serioasa.

  Trimite un e-mail cu textul”info”la carlostanciu@yahoo.com

 • riicka

  40 de autocare!!!!!!!! Muicaaaaaaaa… Ma gândesc uneori ca daca nu venea “revolutia” mai traiam probabil si azi cu iluzia ca românii-s totusi un popor cât de cât istetz. O sansa totusi cu libertatea, ca sa vezi cine ti-s compatriotii de fapt… Cum dracu s-au “palmat” însa asa bine toate gloabele astea mugitoare, pe timpul comunistilor, de nici nu i-am observat????? Asa i-or fi înspaimântat bolsevicii ca faceau toti fetze culte si taceau filozofic, când ei erau de fapt doar niste vite? Acum e adevarat si faptul ca n-am vizitat totusi niciodata Prislopul, si de fapt nici alte catune de genul asta…
  Remus O. Mocanu

  • IubesteSi Crede

   Sa sti Remus Mocanu , ca daca ai incerca sa mergi la mormantul Parintelui Arsenie Boca nu te-ai mai intoarce intreg dupa afirmatiile tale . Fi mai credincios ca Parintele Arsenie Boca a fost un clarvazator , a facut si face in continuare numai minuni, dar nu cu paganii sau care nu cred si posteaza numai nemernicii asa cum face Alonzo (satana) si dihania tot din grupul satanistilor Focul sa-i distruga pe acesti satanisti

   • Petre Manole

    Agramatismul merge mână-n mână cu misticismul. Ambele sunt manifestări ale lipsei de instruire.

 • Pingback: Arsenie Boca: o afacere de peste 15 milioane de euro pe an | Stiri CO()

 • Pingback: Pelerinajul la manastirea Prislop afacere de peste 15 milioane de euro pe an()

 • Pitulice Paul

  adevarul financiar they said , faliment hmm …

 • Pingback: Afacerea de milioane de euro din spatele unui simbol crestin. Cati bani aduc de fapt pelerinajele la mormantul lui Arsenie Boca - Report24h()

 • Pingback: Afacerea de milioane de euro din spatele unui simbol crestin. Cati bani aduc de fapt pelerinajele la mormantul lui Arsenie Boca –> | Stiri, bune si rele()

 • Pingback: Mitul Arsenie Boca: pelerinajele la Prislop, o afacere de peste 15 milioane de euro pe an | AM Press()

 • gheorghe vladu

  D-le Florel Manu pentru dumneata numai banii sant adevarati !Restul e minciuna !Spuneti tot adevarul despre Petrache Lupu care este adevaratul sfant al romanilor!El a vorbit cu “Mosul” ca si Moise care a dat tablele legii poporului dupa ce s-a suit si le-a luat de la Domnul de pe muntele Sinai.Dar adevaratii credinciosi pot sa dea pe google si sa citeasca toate articolele cu “Sfantul” si sa vada ce a proorocit.

 • gheorghe vladu

  Pe Petrache Lupu nimeni nu l-a intrebat despre Apocalipsa!Decat fiul sau Mihai botezat de regele Carol al II-lea dupa fiul sau Mihai intai de Hohenzolern.Si a raspuns sfantul :2000 si …

 • gheorghe vladu

  Petrache Lupu a fost gangav si surd pana la varsta de 28 de ani(a avut otita supurata medie) cand l-a vindecat Domnul.Prin el ne-a aratat Domnul ca romanii nu traiesc viata adevarata ca nu au putut sa prinda steaua cu patru colturi(in forma de romb).Sfantul nu stia carte caci n-a urmat o scoala din cauza auzului si nici armata n-a facut-o.Deci n-avea de unde sa stie de ce steua cu patru colturi avea in fiecare colt:ploaie,vant,foc,carbune.Acestea sant elementele din care se compune viata(acestea se invata la scoala la chimie si biologie.).Multe altele aflati cu un cuvant cheie :Sfantul de la Maglavit.

 • Tom Stephan

  Hai ca ati luat 25 de ani de pauza, si ati reluat de unde au lasat-o comunistii. Adica o noua minoritate care vrea sa reformeze majoritatea. Mi-e greu sa cred ca ridica piatra vreunul din voi, ca de latrat pe internet toti sunteti campioni. Da, sa facem scoli, spitale, dar as vrea sa vad pe vreunul lasand confortul de oras sa se duca sa pregateasca viitorul tarii. Copilasi naivi, poporul asta a supravietuit prin vremuri mai grele decat incearca sa creeze niste cozi de topor globaliste….

 • stanila Teodora

  Nu cred ca daca cineva merge la Prislop ii cere cineva sa plateasca taxa de intrare sau altceva.Atunci cand mergeti la un concert sa-i vedeti schimonoselile unei lady nu mai comentati k aia pleaca cu milioane….Ar trebui sa multumim lui Dumnezeu k ne-a invrednicit de asa un mare Sfant care a ajutat o multime de suflete in toata perioada comunismului si o face mereu.Cati dintre noi avem grija de copii orfani cum a facut Parintele?Sau am dat o masa calda atator saraci cum o facea el?A strans el averi?Nu-i defaimati numele…. ca sa-l cunoasteti cititi Cararea imparatiei si atunci o sa descoperiti cine este acest mare Sfant cu care ne-a binecuvantat Bunul Dumnezeu in asa vremuri grele pt. poporul roman.Pacat ca si presa a ajuns sa-i tarasca numele….si promoveaza in schimb prostia,moravurile usoare si tot analfabetismul….Cat despre preotii materialisti nu spun sa fiti de acord…vor fi ei judecati cum om fi cu totii, fiecare dupa responsabilitatea avuta.Dumnezeu sa-i ierte ca nu stiu ce fac..

 • Mihai Luța

  Interesant ca unii oameni se iau nu de sursa ( Dumnezeu ) ci de unealta Lui Dumnezeu ( daca a fost ) . Se leaga de om de locuri de lucruri etc. Cu asa ceva Cuvântul Domnului nu este de acord !
  Cartea Proverbelor ii considera pe astfel de oameni prosti , prosti de-a binelea ( Proverbe cap 8 Vechiul Testament ) . Asa s-a nascut un islam , un mormonism iehovism etc. Asa se va naste globalizarea unde foarte multi se vor lega de Anticrist .Oamenii in loc sa mearga prin CREDINTA lor personala si pocainta direct la Dumnezeu prin Isus Hristos fiul Sau , pentru iertare sfintire si nastere din nou , sant deviati de agentii diavolului ( oameni care nu raman in invatatura Lui Hristos ) si amagiti vesnic pentru un castig vremelnic sau o solutie de moment . Dumnezeu sa mustre astfel de duhuri de razvratire acum cat mai este har si la cei ce amagesc si la cei care sant cautatori sinceri de Dumnezeu dar nu cerceteaza Scripturile !

  • Nuconteaza

   Uite una si mai buna sa nu zici ca o sa ma i-au de locuri si lucruri. In vechiul testament prima afirmatie “Aici a inceput totul” , defineste aici (in timp) .

 • Pingback: Mitul Arsenie Boca: pelerinajele la Prislop, o afacere de peste 15 milioane de euro pe an | InfoCrestin | Stiri Crestine | Resurse Crestine | Filme Crestine Online | Biserici LIVE()

 • Pingback: Afacerea Arsenie Boca (II) | Adevarul Financiar()

 • Pingback: Afacerea Arsenie Boca (II) | Adevarul Financiar()

 • Pingback: Blogul lui Fitziu – Ultimele noutati 3 iunie 2015 | Blogul lui Fitziu()

 • Pingback: Smiley, Andra, Connect-R la bani mărunți | Adevarul Financiar()