Ministerul Transporturilor propune listarea la bursă a companiei care administrează aeroporturile Otopeni şi Băneasa

Aeroportul Henri Coandă este considerat unul dintre cele mai valoroase active ale statului român, înregistrând una dintre cele mai mari creşteri ale traficului din Europa la categoria sa FOTO: Mediafax
Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern ce prevede listarea la bursă a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, printr-o ofertă publică iniţială (IPO) ce presupune vânzarea unui pachet de 20-25% din acţiuni către investitori privaţi.
Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

CNAB administrează cele două aeroporturi din Bucureşti, Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa). Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea – 20%.

În programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pe anul 2016 au fost incluse unele obiective care vizează reluarea procesului de privatizare prin vânzare de acţiuni la unele societăţi comerciale, fără însă ca finalizarea acestora să se realizeze până la sfârşitul anului 2016, urmând a fi preluate şi finalizate ulterior, în anii 2017 – 2018.

Potrivit unui memorandum publica în luna octombrie, Guvernul intenţiona să vândă acţiuni ale CNAB şi ale Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM) emise prin majorarea capitalului social.

Acum, autorităţile vor să schimbe strategia de privatizare, cheltuielile urmând a fi suportate de companiile emitente, care vor folosi sumele rezultate din vânzare.
”Se intenţionează promovarea şi derularea de către companii a câte unei IPO prin emiterea de acţiuni suplimentare reprezentând 20 – 25 % din capitalul social al fiecărei companii. În cazul derulării IPO, sumele ce vor fi încasate aparţin companiei emitente şi vor fi folosite de către aceasta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se arată în textul de motivare.

Aeroportul Henri Coandă este considerat unul dintre cele mai valoroase active ale statului român, înregistrând una dintre cele mai mari creşteri ale traficului din Europa la categoria sa.

În acest an, traficul de pasageri de pe aeroportul Otopeni va ajunge la circa 11 milioane de pasageri pe an, în creştere cu 18% faţă de anul trecut, când au existat 9,3 milioane pasageri.

Traficul înregistrat în acest an marchează intrarea aeroportului Otopeni într-o nouă categorie, de 10-25 milioane de pasageri pe an, din categoria actuală, de 5-10 milioane de pasageri.

Avansul se datorează creşterii economice, a nivelului de trai şi a avansului segmentului liniilor aeriene low-cost, acestea din urmă începând să ofere, la preţuri scăzute, servicii asemănătoare cu cele ale liniilor aeriene tradiţionale.

Ministerul Transporturilor a estimat pentru acest an realizarea unor venituri de 174,1 milioane lei (38,5 milioane euro) din dividendele încasate de la companiile din subordine, cu 45% mai mult decât în 2015, sumă care va fi transferată către bugetul statului.

Sursa: Newas.ro

Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone