Miliardarul iranian Babak Zanjani, condamnat la moarte pentru fraudă

Iranul a mai executat în trecut și alte persoane bogate, găsite vinovate de acuzații similare. În 2014, autoritățile iraniene l-au executat pe miliardarul și omul de afaceri Mahafarid Amir Khosravi în urma acuzațiilor de corupție FOTO: Guliver/ Getty Images
Omul de afaceri iranian Babak Zanjani și cei doi complici ai săi au fost condamnați la moarte de către autoritățile din Iran pentru fraudă și alte infracțiuni financiare. Babak Zanjani este foarte cunoscut pentru rolul important pe care l-a avut în modul în care guvernul iranian a evitat sancțiunile petroliere internaționale impuse din cauza programului nuclear.

Babak Zanjani a fost arestat în decembrie 2013, după acuzații potrivit cărora acesta ar fi deturnat miliarde de dolari din veniturile obținute din petrol prin intermediul companiilor sale. Zanjani a negat acuzațiile, notează BBC.

Zanjani, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat pentru fraudă și infracțiuni financiare, a declarat un purtător de cuvânt judiciar în timpul unei conferințe de presă.

Unul dintre cei mai bogați oameni ai Iranului, Zanjani a fost pus pe lista neagră a SUA și pe cea a Uniunii Europene pentru că a ajutat Iranul să se sustragă sancțiunilor petroliere.

Zanjani a recunoscut că s-a folosit de o serie de companii din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Malaezia pentru a vinde milioane de barili de petrol iranian în numele guvernului, începând cu anul 2010.

Înainte de arestarea sa, Zanjani a susținut că sancțiunile internaționale îl împiedicau să predea peste 1,2 miliarde de dolari, datoria față de guvern. Totuși, la procesul său recent procurorii au declarat că încă mai datorează guvernului mai mult de 2,7 miliarde de dolari în venituri din petrol.

Babak Zanjani este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Iran, cu o avere estimată la circa 14 miliarde de dolari. El a fost luat în custodie la o zi după ce președintele Hassan Rohani a ordonat guvernului său să combată „corupția financiară”, în special acele „figuri privilegiate” care au „profitat de sancțiunile economice” sub guvernul anterior.

În acelaşi caz au fost condamnaţi la moarte doi complici ai antreprenorului. Sentinţele pot fi contestate în apel.

Iranul a mai executat în trecut și alte persoane bogate, găsite vinovate de acuzații similare. În 2014, autoritățile iraniene l-au executat pe miliardarul și omul de afaceri Mahafarid Amir Khosravi în urma acuzațiilor de corupție.