Micul ghid al emigrării economice – Cum poate un român să deschidă o afacere în Statele Unite

În ultimii patru ani numărul românilor care au vrut să-și deschidă sau să-și mute afacerera în Statele Unite aproape s-a triplat FOTO: AP
Mai mulți antreprenori români au fost interesați în ultima perioadă să-și mute businessul sau să deschidă o nouă afacere în Statele Unite. Dar care sunt (dez)avantajele?

De la intenție și până la a reuși să-și deschidă afaceri în Statele Unite, fără a avea probleme în timpul funcționării, românii au nevoie de consiliere. Și cum potențial pentru un astfel de business există, au apărut și firmele care oferă consultanță pe acest domeniu.

Una dintre acestea este și  Bocancea Law Firm, fondată de Ruslan Bocancea, un avocat care s-a născut în Republica Moldova, și-a făcut studiile în România și a trăit ani buni în Statele Unite. În 2011 s-a întors în România cu intenția de a aduce visul american mai aproape de oamenii de afaceri autohtoni.

Invitat la Adevărul Live Financiar, Ruslan Bocancea a vorbit despre capcanele, dar și avantajele unei afaceri care poate fi deschisă dincolo de ocean. America, a spus el, încă mai prezintă interes pentru afaceri, oricare ar fi ele, numai să fie făcute cu responsabilitate.

America tuturor posibilităților … și nu numai

În ultimii patru ani, numărul românilor care au vrut să-și deschidă sau să-și mute afacerera în Statele Unite aproape s-a triplat.

„A crescut mult numărul celor din România care au vrut să-și deschidă companie în Statele Unite. De exemplu, dacă în 2011 am avut 10-15 persoane și companii care au vrut să-și mute afacerile în State, anul trecut am înregistrat 40 de clienți”, a detaliat Bocancea.

Acesta a dat de înțeles că în America este loc pentru orice afacere. Mai mult, sistemul american este pregătit pentru orice tip de business, dacă este fezabil și rezistă pe piață.

„Domeniile variază. De la industria alimentară la restaurante și la salon de coafură. Sunt și din IT, dar ce este interesant e că aici nu contează foarte mult domeniul. Ei (clienții săi – n.n.) încearcă în general cu afacerile pe care le-au avut acasă. Dacă au avut o afacere de succes în România, același lucru vor să îl facă și în Statele Unite”, a precizat Bocancea.

Citiți și: REPORTAJ Visul transilvănean: De ce a renunțat o americancă la un salariu de 180.000 de dolari pe an pentru o carieră la Cluj

Pentru a ajunge cu afacerea peste ocean, românii au însă de rezolvat unele mici probleme legate de comunicare, dar și de sistemul juridic din Statele Unite ale Americii.

„Unul din impedimentele pe care îl întâlnesc românii în State este limba, dar se descurcă destul de bine dacă se mută într-un stat care are comunitate mare de români. Asta îi ajută. O altă problemă este necunoșterea legislației americane”.

Secretul unei afaceri din care să câștigi garantat, crede consultantul, ține și de Statul în care îți înregistrezi compania. Și asta pentru că mulți vin cu ideea de a începe o afacere de succes în California, un stat considerat popular, dar cu un sistem de taxe nu tocmai prietenos.

„S-a făcut acum un studiu despre statele care sunt mai prietenoase cu business-ul. New York și California nici nu apar, pentru că sunt taxe mari. Dar apare Georgia, Nevada, Texas. Sunt state care nu au impozite pe venit și acest lucru încurajerază deschiderea de firme”, a detaliat Bocancea

Dar și în America există portițe. „Delaware este un stat care îți permite să înființezi o companie fără să fii în Statele Unite. De multe ori, pentru anumiți clienți deschidem inițial o compania în Delaware pentru că nu au nevoie de un sediu, nu au nevoie să fie în SUA. Le obținem codul unic de înregistrare de la fiscul american”, a explicat Bocancea.

Teoretic, poți să-ți deschizi o companie în Statele Unite fără să ajungi fizic acolo. Ulterior, dacă vor să-și desfășoare activitatea în alt stat, pot să își mute compania în statul respectiv.

Citiți și: Raiul impozitelor pentru firme există: Top 10 țări în care e bine să-ți înregistrezi afacerile

Cei care vor să-și mute afacerile în Statele Unite trebuie să știe că viza turistică nu-i ajută. Practic, oamenii de afaceri care vor să devină „americani” au nevoie de o viză specială. Totodată, Bocancea atenționează că obținerea cetățeniei americane poate fi o armă cu două tăișuri pentru oamenii de afaceri.

„Din momentul în care obții green card și ai reședință permanentă, după cinci ani poți să aplici pentru cetățenia americană. Dar ca om de faceri trebuie să știi că, odată obținută, cetățenia americană te obligă și la unele datorii către stat. După ce ai cetățenia plătești taxe pentru toate afacerile pe care le ai în orice țară din lume”.

O afacere în Statele Unite se poate deschide relativ ușor. Cu atât mai mult cu cât Fiscul american este destul de blând în momentul în care un om de afaceri greșește.

„În primii trei ani, Statul nu se așteaptă să plătești taxe. Dacă greșești neintenționat, Fiscul te ajută. Practic, dacă ești transparent, nu ai de ce să te îngrijorezi”, a arătat Bocancea.

În comparație cu alte țări, interesul românilor pentru a deschide o companie în Statele Unite este încă destul de scăzut. Anul trecut, în Marea Britanie peste 3.000 de persoane au aplicat pentru deschiderea unei companii pe tărâm american, în Franța 2.000, iar în Italia 1.000.