Marketingul care (ne) ispitește: sunt într-adevăr mai ieftine casele de lemn decât cele din zidărie?

Când vine vorba de case de lemn, fabricantul spune că trebuie să luăm în calcul calitatea materialului FOTO: AP
„Case ieftine din lemn”, „Case din lemn la cele mai mici prețuri” sau „Case ecologice din lemn” - sunt doar câteva din exercițiile de marketing practicate de firmele constructoare de locuințe individuale. Pentru ureche sună bine, însă astfel de sloganuri ascund (nu doar) și altfel de costuri.

Să-i credem pe cuvânt pe constructori sau să negociem la sânge? Altfel spus, ce alegem dacă vrem ceva bun și mai ieftin? O casă de lemn sau una clasică din zidărie? Puși în fața acestei dileme, până și constructorii au o rezervă când este vorba să cântărim ofertele financiare ale celor două variante.

Când vine vorba de case de lemn, fabricantul spune că trebuie să luăm în calcul calitatea materialului. În cazul caselor din cărămidă sau alte materiale tradiționale, constructorul pune aceeași problemă: calitatea materialelor folosite. Dar când vine vorba de analizarea tuturor costurilor pentru construcția unei locuințe, cei din branșă nu ezită să confirme că prețul este dat de calitatea lucrării, și nu atât de materiale.

Un mit demontabil

Benone Ghența este administratorul unei companii din Bacău specializată în construcții de case, atât din zidările, cât și din lemn masiv. Dacă e să facă o  comparație în ceea ce privește prețul celor două tipuri de case, Ghența este rezervat și respinge total ideea potrivit căreia o construcție de lemn este cu siguranță mai ieftină decât una din cărămidă.

Citiți și: Ghidul practic al costurilor reduse: renovarea unei case pe bani (mai) puțini

„Noi construim case din lemn, cât și din materiale clasice, cu zidărie, încă din 1991. După 2010 am observat că prețul caselor din lemn – cele de bun simț, din lemn masiv, nu din OSB – a trecut peste cel al caselor clasice”, a declarat Benone Ghența pentru Adevărul Financiar.

În opinia sa, prețul este dat de alegerea lemnului folosit în construcție. “Pentru o casă din lemn ai nevoie de lemn de calitate, lemn sănătos care se taie doar într-o anumită perioadă a anului, în iarnă-primăvară. Ăsta este un lemn mai scump”, precizează Ghența.

O primă și intermediară concluzie ar fi prețul este direct influențat de calitatea lemnului. Dar asta nu e tot. Ghența susține că prețul final al unei copnstrucții de lemn poate fi infleunțat și de tipul și calitatea instalațiilor electrice.  „O casă din lemn, la cheie poate fi mai scumpă și din cauza instalațiilor electrice. Prețul este influențat de calitatea izolației conductorilor. Asta face ca materialele să fie chiar și cu 10% mai scumpe decât cele pentru o casă clasică”, explică Benone Ghența.

Compania băcăoanului a ridicat din 1991 încoace peste 400 de case, dintre care 65% au fost din zidărie, iar 35% din lemn.

Lemn nu înseamnă neapărat și ecologic

Și tot Benone Ghența este cel care atrage atenția asupra unui aspect important, trecut sub tăcere în strategiile de promovare – o casă de lemn nu este neapărat și una ecologică. “Casa din lemn nu este ecologică dacă ea este placată pe interior cu rigips și izolată cu vată minerală sau cu polistiren. Mai mult dacă ai pus faianță și gresie și ai folosit materiale de construcție moderne, clar nu mai poți vorbi de un produs sută la sută ecologic”.

Pentru o casă ecologică, materialele trebuie să fie din lemn, izolația naturală, iar finisajele trebuie bazate și ele pe materiale naturale, argumentează specialistul. În această situație, materialele naturale sunt mai scumpe, iar ideea de casă de lemn ieftină este din nou demontată de costuri.

Citiți și: Cine se teme de OSB? Avantajele și dezavantajele caselor din prefabricate

Când vine vorba de preț, Ghența susține că, în situații normale, care nu presupun construcții prea complicate, prețul final pentru o casă de 100 de metri pătrați, la cheie, idiferent că e din zidărie sau din lemn, poate ajunge în jurul a 45.000 de euro – cu unele mici corecții, dacă se iau în calcul materialele mai pretențioase folosite la construcțiile din lemn.

În plus, mai atrage Ghența atenția, nici timpul de execuție al unei case din lemn masiv nu este chiar atât de rapid pe cât îl anunță unii constructori. „O casă din lemn poate fi considerată cea din lemn masiv, nu din OSB sau nu știu ce plăci. Casa o construiești pe teren și asta implică mai multă manoperă ca la o casă din cărămidă”, conchide constructorul băcăoan.

La fundația prețurilor

Altă zonă geografică a țării, alt constructor și o altă părere. Bene Arpad este managerul unei companii din județul Harghita, care construiește case din lemn, iar în opinia sa o casă din lemn ar avea aceleași costuri, dacă nu chiar mai mici, în comparație cu una din zidărie.

Observația lui este legată de fundația și terenul pe care este amplasată construcția. „Casa din lemn poate fi mai ieftină, ca tehnologie. Însă trebuie luat în calcul terenul pe care se face fundația casei. Costurile pentru fundația unei locuințe ajung la 20-30 la sută din valoarea construcției, dacă aceasta este amplasată pe un teren plan și poate urca până la 50% din prețul casei, dacă terenul pe care se lucrează este în pantă, sau este denivelat”, spune Bene Arpad.

Specializat în case din lemn, Bene Arpad susține că avantajele unei case din lemn nu se văd neapărat în prețul de construcție, ci în costurile ulterioare, de întreținere. Marele atuu al unei astfel de clădiri ar fi rezistența în caz de cutremure, dar și consumul mic de energie presupus de încălzire, lemnul fiind un bun izolator.

Citiți și: Proiecte de locuințe tradiționale românești: casele din lut

Luând în calcul toate aceste elemente, teren, fundație, materiale și structură, Bene Arpad spune că o casă din lemn, la cheie, nu ar trebui să implice costuri mai mari de aproximativ 400 de euro pe metru pătrat.

În rest, toate speculațiile potrivit cărora o casă din lemn cu toate finisajele poate costa cu mult sub acest preț sunt considerate aberante.