Marile evenimente de pe piaţa de capital în anul 2016

În acest an nu au fost listări ale companiilor de stat pe bursă, lucru așteptat de către oficialii BVB și investitori FOTO: Mediafax
Marcarea pieței de capital românești pe traiectoria către statutul de piață emergentă, lansarea emisiunii de titluri de stat Fidelis Centenar și IPO-ul privat MedLife reprezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în sectorul bursier în acest an.

De asemenea, Bursa de Valori București (BVB) a lansat un nou instrument financiar, în 2016, respectiv warrants. Pe de altă parte, în acest an nu au fost listări ale companiilor de stat pe bursă, lucru așteptat de către oficialii BVB și investitori, se arată într-o retrospectivă Agerpres.

Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni pe segmentul principal al Bursei de Valori București a crescut în acest an cu 3,6% comparativ cu întregul an 2015, la peste 9,122 miliarde lei. În ceea ce privește sistemul alternativ de tranzacționare, aici tranzacțiile cu acțiuni au crescut cu 128%, la 206,8 milioane lei.

Cele mai tranzacționate companii au fost, în acest an, Banca Transilvania cu o valoare de 2,18 miliarde lei, urmată de Fondul Proprietatea cu 1,38 miliarde lei și de Romgaz cu 871,9 milioane lei. Locurile 4 și 5 sunt deținute de OMV Petrom și Electrica cu 501 miliaone lei, respectiv 488,2 milioane lei.

În data de 7 iunie, Bursa de Valori București (BVB) a deschis ședința de tranzacționare cu un nou instrument — warrant — emis de instituții financiare și care are la bază alte instrumente financiare sau active, de a căror evoluție depinde, conform informațiilor publicate pe site-ul instituției.

În data de 5 august, titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în cadrul programului „Fidelis Centenar“ au început să fie tranzacționate. MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 de milioane de lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut. Din data de 5 august și până în prezent au fost realizate tranzacții de peste 5 milioane lei prin intermediul a 404 de operațiuni. Prețul maxim a fost atins pe 12 septembrie, fiind de 102 lei/titlu.
Piața de capital românească, pe traiectoria către statutul de Piață Emergentă

Conform deciziei FTSE Russell, publicată pe 29 septembrie, piața de capital din România a fost inclusă pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. În cazul României, actualizarea va depinde de progresele înregistrate în ceea ce privește lichiditatea pieței și prezența companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative.

Data de 21 decembrie a marcat intrarea la tranzacționare a acțiunilor MedLife cu simbolul ‘M’, după ce oferta a fost subscrisă. V4C Eastern Europe Holding V Limited, International Finance Corporation (IFC), membră a Băncii Mondiale, acționari ai MedLife, au anunțat pe 16 decembrie prețul final pentru oferta lansată, acesta fiind de 26 de lei pe acțiune.