Mărfurile care valorează și zeci de mii de dolari per gram

Diamantul albastru este una dintre cele mai scumpe pietre prețioase FOTO: Guliver/ Getty Images
Legea cererii și a ofertei spune că prețul oricărui produs sau serviciu este dat de disponibilitatea acestuia pe piață. De exemplu, dacă o marfă ca petrolul este produs în exces, prețul acestuia va scădea în mod corespunzător.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Oricum, uneori unele mărfuri sunt aproape imposibil de produs, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil ca piața să răspundă la cererea crescută din partea consumatorilor. Cele mai valoroase mărfuri din lume intră în această categorie, ceea ce face ca numai un gram din acestea să coste sume astronomice.

De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ și doar într-o singură regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenați care să le detecteze sub pământ, iar prețul lor crește de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea în decembrie 2015 cu 5 dolari, ceea ce înseamnă că un kilogram valorează 5.000 de dolari (21.000 de lei)

În ciuda acestui preț pe kilogram, care echivalează cu 21 de salarii minime pe economie din România, trufele albe de abia se încadrează în categoria celor mai scumpe produse din lume.

Șofranul este alt exemplu de marfă extraordinar de scumpă chiar în cantități extrem de mici. Șofranul este un condiment foarte căutat, dar care se obține doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de șofran. Pentru a obține un sfert de kilogram de șofran este necesar să se prelucreze manual între 50.000 și 75.000 de flori. Producția mondială este de numai 300 de tone pe an și care valorează peste 3 miliarde de dolari.

Print

Mai scumpe decât aceste mărfuri sunt metalele prețioase. În această categorie nu se încadrează însă argintul al cărui preț este de 0,5 dolari pe gram. Însă majoritatea metalelor din grupa platinei sunt pe listă: platina, paladiu, rodiu și iridiu au prețuri cuprinse între 16 și 27 de dolari pe gram. Aurul se regăsește printre cele scumpe metale, prețul lui fiind mai mare decât al platinei din luna ianuarie 2015.

În fruntea listei cu cele mai scumpe elemente de pe planetă regăsim o combinație de metale rare, izotopi radioactivi și pietre prețioase.

Elementul radioactiv Californium este artificial, fiind obținut prima dată în laborator în 1950. Este și cel mai scump, valorând 27 de milioane de dolari pe gram. Este unul dintre puținele metale mai grele decât uraniul care are aplicații practice. În cantități extrem de mici este folosit în construcția detectoarelor de metale foarte performante.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone