Marea mascaradă de la pompă: benzinarii ţin cu dinţii de preţul carburanţilor, deşi cotaţiile ţiţeiului s-au prăbuşit

În timp ce România are un preţ mai mare decât în Austria, Polonia are cei mai ieftini carburanţi din UE FOTO: Adevărul
Preţul benzinei a scăzut cu numai 5,4% în Europa în ultimul an, deşi cotaţia barilului de ţiţei a cunoscut un declin de 46%. Petroliştii obţin acum carburanţi de 142 de dolari dintr-un baril de 30-35 de dolari. În România, benzina s-a ieftinit cu doar 3,74% în ultimele 12 luni, iar în Polonia scăderea a fost de 18%.

În timp ce preţul petrolului a scăzut cu 46% în ultimul an, până la niveluri de 30-35 de dolari pe baril, cele mai mici din ultimii 12 ani, preţurile la pompă se încăpăţânează să nu scadă. Petroliştii dau vina pe stat pentru taxele mari incluse în preţul carburanţilor, în vreme ce autorităţile se bucură deoarece, în cazul unor scăderi foarte accentuate, ar încasa mai puţini bani la buget din TVA şi accize.

Un baril de ţiţei are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin şi circa 40-45 de litri de motorină. În fine, pe lângă acestea mai ies din instalaţiile de rafinare şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi uleiuri pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.

În medie, dintr-un singur baril de petrol se obţin 115-120 de litri de benzină şi motorină. La un preţ mediu de vânzare de 1,12 euro pe litru, rezultă că petroliştii şi statul fac 131 de euro sau 142 de dolari. Mai exact, dintr-un baril de ţiţei de 30 de dolari se scot de peste patru ori mai mulţi bani, marja fiind de 475%. Această marjă este şi ea, la rândul ei, cu 150% mai mare decât în urmă cu un an, căci în luna ianuarie 2015 preţul mediu al barilului de petrol era de 46 de dolari.

Citeşte şi: Polonia a ajuns să aibă carburanţi mai ieftini decât România, deşi nu are producţie proprie, iar ţara noastră a redus TVA

Dincolo era mai ieftin

Benzina s-a ieftinit în România doar cu 3,74% în ultimul an (la preţuri în euro), potrivit datelor publicate de către Comisia Europeană, în contextul în care cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 46%, iar ţara noastră a operat şi o reducere de 4 puncte procentuale a TVA de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%. Mai mult, preţurile pentru benzina din România sunt mai mari decât cele din Austria, patria-mamă a OMV, proprietarul Petrom. Dacă la noi în ţară petroliştii au operat o reducere de 3,74%, în Austria scăderea a fost de 20%.

Situaţia survine în contextul în care costurile cu salariile sunt mai mici în România, ca şi cele de transport al ţiţeiului de la sonde la rafinării. În rapoartele sale bursiere, Petrom arată că extrage în România un baril de petrol cu 13,11 dolari.

Citeşte şi: Încă o taxă suplimentară pe carburanţi. Germania propune o suprataxă pe benzina şi motorina vândută în ţările din Uniunea Europeană

Cum e la vecini

Dacă în România preţul la pompă a scăzut, în Bulgaria acesta a urcat cu 8% în ultimul an, însă tot este mai mic decât cel practicat în ţara noastră. Astfel, un litru de benzină se vinde cu 1,043 euro la sud de Dunăre, în vreme ce la nord, în România, costă 1,055 euro.
În Ungaria, preţurile au scăzut doar cu 1,8%, dar oricum sunt mai mici decât în ţara noastră, litrul fiind 1,03 euro. Marii câştigători sunt, însă, polonezii, unde carburanţii s-au ieftinit cu 18,3%, iar litrul de benzină se vinde acum sub pragul psihologic de un euro. Sortimentul Euro 95 costă 0,86 euro, fiind cel mai ieftin din Uniunea Europeană (UE).

Citeşte şi: Țiriac vrea să joace și pe piața românească a carburanților. Ce șanse are însă în fața concurenței?

Maxime şi minime

Şi în Grecia combustibilii s-au ieftinit cu procente mari, dar, în ciuda reducerii de 19,8%, benzina este mai scumpă decât în România, un litru costând 1,26 euro. Olanda are cei mai scumpi carburanţi din UE, cu 1,52 euro pe litrul de benzină, preţul fiind în scădere cu 1,9% faţă de ianuarie 2015. Din afara spaţiului comunitar, cea mai scumpă benzină se achiziţionează în Norvegia, fiind tot 1,52 euro, în vreme ce preţul cel mai mic se este în Rusia, unde benzina se găseşte cu 0,42 de euro.

GN33887C_ENtrpe3coloane