Mai multe credite „Prima Casă“. Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului de garanţii cu 200 de milioane de lei pentru acest an

Băncile au cerut o suplimentare a plafonului de garanţii pentru creditele „Prima Casă“ FOTO: Guliver / Getty images
Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea cu 200 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru „Prima Casă“, existând foarte multe cereri pentru garanţii, iar modificarea programului pentru 2016 va fi discutată în şedinţa de săptămâna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt Dan Suciu.

Astfel, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre prin care majorează plafonul de garantare pentru programul „Prima Casă“ cu 200 de milioane de lei în acest an, faţă de cele 2,6 miliarde de lei existente.

Suciu a precizat că modificările programului pentru anul viitor vor fi discutate în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat vineri seara că împrumuturile „Prima Casă“ se vor acorda anul viitor în condiţii actualizate de cost. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent. De asemenea, Guvernul va suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul de garantare pentru programul „Prima Casă“ pentru acest an, faţă de cele 2,6 miliarde de lei existente, iar pentru anul viitor intenţionează să coboare nivelul maxim la 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a afirmat vineri seară că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ la 1,5 miliarde de lei. Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite.

Guvernul urmează să schimbe actualul sistem prin care se acordă creditele „Prima Casă“, astfel încât o persoană să poată contracta un credit prin programul guvernamental doar o singură dată, potrivit Profit.ro.

În prezent, o nouă locuinţă poate fi cumpărată sau achiziţionată cu împrumut „Prima Casă“ dacă finanţarea acordată iniţial prin program este rambursată până la data încheierii contractului de vânzare cumpărare sau este refinanţată printr-un al doilea credit „Prima Casă“. În plus, noua locuinţă trebuie să fie mai mare sau mai scumpă. Transformarea „Prima Casă“ şi în „A doua casă“ a fost începută la începutul acestui an de Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, însă noile reglementări au intrat în vigoare de-abia la 1 octombrie 2015.

Posibilitatea refinanţării creditului „Prima Casă“ va fi eliminată de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

„Eliminarea refinanțării creditului este făcută la sugestia finanțatorilor, care au arătat că, în practica bancară, creditul de refinanțare este acordat în vederea actualizării și adaptării tuturor elementelor ce țin de structura unui împrumut (perioada de rambursare, monedă, costuri și nevoi) cu noul profil al beneficiarului, răspunzând unei cereri stringente de diminuare a costurilor și modificând acele componente care au contribuit la plata unei rate mai mari, fapt cu efect negativ în derularea programului «Prima Casă», arată Guvernul, în proiectul citat de Profit.ro.

Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la sfârşitul lunii septembrie, de la demararea programului „Prima Casă“, în iulie 2009, s-au acordat 157.000 de astfel de credite, cu o valoare a garanţiilor oferite de stat de peste 13 miliarde de lei.