Mafia evaziunii fiscale: cum este lovită de voucherele de vacanță, reducerea TVA și controalele ANAF

Specialiștii din turism spun că voucherele vor mai reduce din evaziunea fiscală de pe piață, care este estimată undeva la 40% FOTO: Medifax
Jucătorii din turism așteaptă voucherele de vacanță nu doar pentru un număr mai mare de turiști, ci și pentru înlăturarea concurenței de pe piața neagră. În zona agroalimentară, la mai bine de trei luni de la reducerea TVA la 9%, scăderea evaziunii este vizibilă.

Controalele ANAF, scăderea TVA la 9% și decizia acordării de vouchere de vacanță cu facilități fiscale pentru angajatori sunt elemente care au trezit interesul pe segmentele agro-alimentar – cu o evaziune fiscală estimată la aproape 50% – și de turism.

În acest din urmă caz, marii operatori așteaptă ca intrarea voucherelor de vacanță în circuit să trezească și interesul celor care lucrează la negru, și care ar reprezenta după estimările lor aproape 40% din piață. Practic, în această zonă există atât pensiuni cât și hoteluri care nu declară numărul real de turiști și nici adevărata valoare a încasărilor.

Impact semnificativ în turism

Reducerea fiscalizării pe unele instrumente de plată îi face pe operatorii din turism să se gândească la bani mai mulți. Odată cu introducerea voucherelor de vacanță jucătorii din piață se așteaptă la o creștere anuală în turism de aproximativ o jumătate de miliard de euro. Cu precizarea că această estimare se referă stric la operatorii și hotelierii din zona fiscalizată a turismului.

Tehnic, plata cu vouchere de vacanță se poate face doar către unități hoteliere sau agenții care sunt autorizate și clasificate de Autoritatea de Turism. Operatorii care merg la „negru” trebuie să-și revizuiască business-ul.

Practic, cei care fac evaziune în acest moment nu au decât să își declare veniturile și să se autorizeze, astfel încât să beneficieze de banii generați de voucherele de vacanță.

Citiți și: Voucherele de vacanță – cine și cui le emite, unde și cum se folosesc

Operatorii din turism așteptau acest instrument de plată, care are la bază facilități fiscale pentru angajatori, care plătesc un impozit mult mai mic decât dacă ar încadra sumele echivalente la venituri salariale.

Mai mult, apariția voucherelor de vacanță îi va face pe turiști să se îndrepte către agenții și să ceară pachete mai complexe de servicii. Iar acesta poate fi un alt motiv care să-i determine pe evazioniști să se îndrepte către piața fiscalizată. Și asta pentru că agențiile angajează contracte doar cu unitățile hoteliere autorizate.

La carne stăm bine, la legume sunt probleme

Aplicarea scăderii TVA de la 24% la 9% la mâncare începând cu 1 iunie a avut efecte nu numai de ordin fiscal, ci a condus și la o reașezare a pieței. Jucătorii din acest sector spun că au fost scoși din zona neagră și gri mai mulți negustori, care au început să-și fiscalizeze producția.

Un fenomen vizibil mai ales pe piața cărni. „La carne evaziunea era foarte mare. Treaba din zona subterană a început să scadă chiar de la începutul anului, când au demarat controalele ANAF. Un alt efect asupra evazioniștilor l-a avut și scăderea fiscalității pe întregul sector”, explică președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.

Marii producători din zona preparatelor din carne estimau că piața paralelă era undeva la 50%. După controale și după reducerea fiscalității la mâncare lucrurile s-au schimbat semnificativ.

Citiți și: Voucherele de vacanță: cine câștigă, cine beneficiază de ele și cum sunt atribuite

„În ultimele trei luni a crescut puțin vânzarea produselor de calitate superioară. Nu așa spectaculos cum arată cifrele statistice, dar avem o creștere în zona produselor de calitate. În paralel avem și o creștere a încasărilor către buget, dar asta din zona celor care nu fiscalizau până acum producția și au început să plătească taxe”, detaliază Frumosu.

Dar reducerea TVA nu a „albit” întreaga zonă de evaziune. „Avem probleme la legume-fructe. Nu la marii producători, ci la ceea ce vine din import. Micii vânzători din piață vând legumele și fructele din import cu prețuri similare cu perioada în care TVA era de 24%. Se vede că importatorii bagă în buzunar diferența de TVA, până la 9%”, precizează Frumosu.

De altfel, producătorii din zona de legume-fructe cer ca ANAF să intensifice controalele la marii importatori și să verifice dacă aceștia declară marfa și ce încasări raportează.