Licitație record: 11,8 milioane de dolari pentru cel mai mare sigiliu chinezesc

Colecționarii de artă sunt atrași de obiectele cu valoare istorică din China FOTO: Guliver/ Getty Images
Cel mai mare sigiliu imperial chinezesc, folosit de împăratul Kangxi, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Chinei, a fost cumpărat de un colecţionar asiatic cu suma de 11,8 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la Hong Kong, informează Reuters, citată de News.ro.

Preţul de vânzare ocupă locul al treilea în topul celor mai mari sume plătite vreodată la o licitaţie pentru un sigiliu imperial chinezesc. De asemenea, a stabilit un record de preţ pentru un sigiliu sculptat special pentru împăratul Kangxi, care a domnit în China din 1661 până în 1722.

„Cele patru caractere de la baza lui conţin mesajul «jingtian qinmin», care înseamnă «respectă cerul şi serveşte poporul»“, a explicat Nicolas Chow, directorul internaţional al casei Sotheby’s şi preşedintele departamentului de artă chineză din cadrul aceleiaşi case de licitaţii.

„Mesajul cristalizează cu adevărat o teorie politică din China, potrivit căreia cerul îşi transferă puterile asupra unui conducător care este cinstit şi binevoitor“, a adăugat Nicolas Chow.

Evenimentul de miercuri a închis tradiţionala licitaţie de primăvară organizată la Hong Kong de casa Sotheby’s.

La rândul ei, casa Christie’s va organiza o licitaţie de primăvară la Hong Kong în perioada 27 mai – 1 iunie.