Legea Cash-back: MasterCard precizează că retragerea de numerar de la POS-urile magazinelor nu-i va costa nimic pe comercianţi

La retragerea de bani de către clienţi, comercianţii nu vor plăti comisioane. FOTO: Shutterstock
La data de 10 mai, legea cash-back a fost adoptată, urmând a le permite comercianților să descarce numerar, la cererea clienților lor deținători de carduri. „Dacă va fi promulgată, legea va intra în vigoare în această săptămână, începând cu data de 20 mai“, se arată într-un comunicat al MasterCard.

Potrivit companiei de plăţi electronice, „inițiativa «cash-back» are potențialul de a crește gradul de acceptare a cardurilor, preponderent în mediul rural, unde gradul de penetrare al cardurilor este foarte mic“.

Costurile sunt suportate de băncile acceptatoare

„Salutăm adoptarea legii cash-back, care va impulsiona dezvoltarea infrastructurii POS cu precădere în mediul rural, accelerând educarea graduală a comunităților asupra utilizării cardurilor.
Un prim pas în acest sens îl reprezintă chiar accesul la o valoare limitată de numerar prin intermediul POS-urilor. MasterCard a susținut această inițiativă legislativă încă de la primele discuții și ne bucurăm să vedem că proiectul a fost adoptat cu aplicabilitate asupra comercianților cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 de euro (mulți dintre aceștia în mediul rural sau urban mic)“.

„Dorim să reafirmăm că nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare“, a declarat Cosmin Vladimirescu, directorul general pentru Romania în cadrul companiei MasterCard.

MasterCard oferă o derogare

Pentru ca implementarea să fie cât mai eficientă și rapidă, MasterCard își anunță, în comunicat, „disponibilitatea de a oferi o derogare pentru aceste costuri până la finele anului“.

De asemenea, „dorim să contribuim activ cu expertiza noastră în cadrul discuțiilor pe marginea normelor metodologice ale legii, alături de toate părțile implicate, în directia implementării transparente și eficiente a acestui sistem“, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

El a precizat că „MasterCard va continua să încurajeze inițiativele care vizează extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pieței locale, cu impact pozitiv la nivelul întregii economii“.

„Credem că legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcție a fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice“, a încheiat oficialul MasterCard.