#JeSuisCharlie – Atacul terorist asupra redacției Charlie Hebdo poate fi un punct de cotitură. Iată de ce nu trebuie să fie

Dacă Europa nu tratează cu grijă tragedia Chalie Hebdo, riscă cu adevărat declanșarea unui război al culturilor la care visează unii ideologi fanatici și alți credincioși barbari.

Așa cum era de așteptat, întregul Occident a răspuns – când cu lacrimi, când cu îngrijorare, când cu strigăte la luptă – atacului terorist de ieri, de la Paris.

#JeSuisCharlie – Atentat asupra noastră, a tuturor, titrează săptămânalul german Spiegel, care crede că atacul terorist asupra redacției Charlie Hebdo ar putea fi un punct de turnură: dacă Europa nu tratează tragedia cu grijă, riscă într-adevăr declanșarea unui război al culturilor la care visează unii ideologi bolnavi.

Spiegel mai scrie că imaginile de ieri din Paris, mai ales aceea în care un polițist e executat cu sânge rece pe stradă amintesc mai degrabă de Kobane sau Alepp. Sunt imagini despre care nu credeam că e posibil să se întâmple într-o capitală Occidentală. Atacul asupra unei redacții care a criticat islamismul, nu Islamul așa cum se lasă unii induși în eroare, este un atentat la valorile fundamentale ale societății occidentale. Franța și Europa trebuie să acționeze dur, vinovații trebuie trași la răspundere. Întrebarea e ce urmează, iar răspunsul e „din păcate, nimic bun”.

Frontul Național din Franța deja se folosește de atac pentru a își justifica politica xenofobă, iar mișcarea PEGIDA din Germania vede în spatele oricărui văl islamic o bombă umblătoare.

Dacă Europa va cădea în capcana islamofobiei în discursul despre politica de imigrație și Orientul Mijlociu, abia atunci va deveni cu adevărat periculos. Președintele Hollande va trebui să joace dur, și este de presupus că Franța își va extinde intervențiile militare din străinătate. Iar spirala amenințării cu atentate va continua.

Din păcate, fiecare atentat terorist crește pericolul ca ideologii extremiști să primească acel război al culturilor pe care și-l doresc.

Neue Zurcher Zeitung: Figurile infame:

Atentatul criminal asupra redacției Charlie Hebdo este un atac la civilizația noastră. El trebuie pedepsit cu mijloacele statului de drept – și numai cu acestea.

Oricât de infamă ar fi fapta, oricât de neînțeles ar fi motivele pentru noi, oricât de mult ne-am dori răzbunare – Europa trebuie să reziste tentației de a ieși din limitele statului de drept care caracterizează civilizația occidentală. Bătrânul continent poate și trebuie să arate că este un spațiu ce creează condițiile unei vieți demne a oamenilor. Europa trebuie să arate că, spre deosebire de fundamentaliști, nu lucrează numai cu măsuri absolutiste și că nu își dorește raporturi premoderne de civilizație. Lumea modernă, în care fiecare poate să participe la o dezbatere indiferent dacă are ceva de spus cu adevărat sau nu, e obositoare. Dar libertatea de a spune ceva este un element fundamental al progresului, bunăstării și libertății.

The Guardian: Mai multă libertate, mai puțină frică:

Teroriștii pot omorî, pot mutila, dar nu pot da jos guverne. Europa trebuie să le refuze teroriștilor victoria și să nu trateze atacul de la Paris drept o declarație de război.

Jurnaliștii care se opun intoleranței violente, chiar și cei care o fac din aparenta siguranță a unui birou, au nevoie de sprijinul nostru. Dacă ei mor din cauza activității lor, atunci trebuie lăudați și pomeniți. Cei care se folosesc de satiră pentru a transmite un mesaj sunt poate mai curajoși decât cei care înșiră argumente. Ridicolul este una din cele mai devastatoare arme de exprimare publică pentru că ajunge în zone ale psihologiei politice și personale pe care rațiunea nu le poate atinge. Satira este una din cele mai eficiente arme ale democrației. Ce vor teroriștii? Vor ca jurnaliștilor să li se spună să o lase mai moale. Vor ca Occidentul să cadă în capcana controlului, a restrângerii libertății în numele securității. Terorismul nu este o simplă crimă, el trăiește din consecințe. Și tocmai aceste consecințe dorite de fundamentaliști nu trebuie lăsate să se manifeste. Justiție da, exagerare nu. Este singura cale de a învinge terorismul.

New York Times: Un atac asupra întregii lumi:

Brutalul atentat terorist din Paris a zguduit întreaga țară. Dar francezii au reacționat cu o determinare de invidiat în ceea ce privește apărarea libertății lor.

Unii vor spune că Charlie Hebdo a apăsat prea multe butoane sensibile ale islamiștilor, de parcă o crimă brutală este prețul ce trebuie plătit pentru tipărirea unei reviste. E absurd ca cineva să sugereze o cale de evitare a atacurilor teroriste prin permisiunea acordată teroriștilor de a dicta standarde într-o democrație. E o rușine ca politicieni să se folosească de atac pentru a stârni sentimente anti-imigrație și islamofobe, de parcă Islamul ca religie ar avea ceva de-a face cu terorismul. În 2001, după 11 septembrie, ziarul francez Le Monde publica un editorial în care scria că „Toți suntem americani”. Astăzi, toți suntem Charlie. Pentru că atacul de la Paris a țintit libertatea din întreaga lume.