Istorii însângerate: Iată-i pe cei mai cruzi lideri ai lumii

Paula Calistru 09-10-2015
Ginghis Han a măcelărit populații întregi FOTO: AP
Istoria nu e întotdeauna obiectivă, mai ales când vine vorba despre conducătorii ei.

Dar oricât de mult ne-am întoarce în timp, au existat întotdeauna oameni care odată ajunși la putere și-au făcut din cruzime un al doilea nume.

Business Insider a întocmit o listă a celor mai nemiloși  lideri din istorie, care nu au ezitat să comită acte abominabile pentru a-și îndeplini agenda militară și politică. Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, e considerat unul dintre aceștia.

Ginghis Han

A man walks through the Genghis Khan: Bring the Legend to Life exhibit during a press preview, Thursday, May 7, 2015, at the The Franklin Institute in Philadelphia.  The exhibition uses 13th-century weapons, jewels and religious relics to tell the story of the renowned Mongolian conqueror and is scheduled to open to the public on Saturday. (AP Photo/Matt Slocum)
Un bărbat vizitează expoziția despre viața marelui Ginghis Han la Institutul Franklin din Philadelphia FOTO: AP Photo/Matt Slocum

 

Perioada de domnie: 1206-1227

Tatăl său a fost otrăvit pe când viitorul Ginghis Han avea doar 9 ani, iar perioada de adolescență și-a petrecut-o ca sclav. El a ajuns la putere prin unirea triburilor nomade din nord-estul Asiei. După ce a pus bazele Imperiului Mongol, a lansat invaziile mongoloide și a cucerit o mare parte din Asia Centrală și China.

Ginghis Han a măcelărit populații întregi. În „Cartea de nisip”, Jorge Luis Borges menționează că populația Chinei a fost la un pas de dispariție atunci când unul dintre generalii săi i-a recomandat împăratului să radă orașele chinezilor de pe fața pământului, deoarece supușii chinezi nu erau apți pentru război și nu le foloseau la nimic. Intervenția unui consilier l-a făcut pe Ginghis Han să se răzgândească. Era mai profitabil pentru mongoli să impună chinezilor impozite pe pământuri și mărfuri.

Vlad Țepeș

389231 05: A bust of Vlad Dracula "The Impaler" Tepes sits May 10, 2001 in the center of Sighisoara, Romania. Located in the heart of Transylvania, Sighisoara was the birthplace of the Romanian military hero, and is the current host to a three day symposium on Dracula, both Vlad and the vampire of Brahm Stoker, who are often confused for one another. (Photo by David Greedy/Getty Images)
Un bust al lui Vlad Țepeș, în centrul Sighișoarei FOTO: Guliver/ Getty Images 

 

Domnitorul Țării Românești în 1448; 1456-1462; 1476

Mai era numit și Vlad Drăculea sau Dracula, în viziunea străinilor. Din cauza conflictelor cu negustorii braşoveni, aceştia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.

Vlad Țepeș, domnitor al Țării Românești, este cunoscut pentru faptul că-și executa rivalii prin tragerea în țeapă. Pedepsele extrem de crude au servit drept inspirație pentru poveștile în care acesta trecea drept un vampir. În literatura străină a fost modelul pentru personajul Dracula.

Diferitele forme de tortură includeau eviscerarea, trasul în țeapă rectal și facial, tăierea nasului, urechilor, membrelor și organelor sexuale. Se spune că își lua mesele nestingherit printre cadavrele acestora.

Ivan cel Groaznic

REPIN_Ivan_Terrible&Ivan
Ivan cel Groaznic își plânge fiul după ce l-a ucis accidental într-un moment de furie. Pictură realizată de Ilia Efimovici Reăin FOTO: Wikipedia.org

 

Țarul Rusiei între 1530 și 1584

Ivan al IV-lea, cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic, a fost Marele Duce al Moscovei între anii 1533 și 1547, și primul lider al Rusiei proclamat țar (din 1547). A fost de asemenea și unul dintre cei mai enigmatici conducători.

Sursele istorice prezintă numeroase exemple ale personalității complexe a lui Ivan cel Groaznic: era descris drept inteligent și devotat, însă aprig la mânie și predispus la crize ocazionale datorate unei boli mintale. Țarul s-a bucurat la arderea de vii a 1.000 de persoane în tigăi de prăjit și făcuse o pasiune pentru tragerea oamenilor în țeapă. Soldații lui Ivan au construit ziduri în jurul orașului pentru a preveni fuga cetățenilor. Se spune că între 500 și 1.000 de persoane erau adunate zilnic de trupele țarului și era torturate și omorâte în fața lui Ivan și a fiului său. Este de asemenea cunoscut pentru suspiciunea lui paranoică și persecutarea crudă a nobilimii.

Anumiți istorici, însă, sunt de părere că Ivan era adorat de către poporul său și că oamenii îl vedeau ca fiind un om pios cu intenții bune.

Totuși, și-a guvernat țara cu nesăbuință și cruzime brutală, încât, atunci când a părăsit tronul, țara sa instabilă din punct de vedere politic se afla pe marginea unui colaps economic.

Elisabeta Bathory

Elizabeth_Bathory_Portrait
Contesa sângeroasă, Elisabetha Bathory FOTO: Wikipedia.org

 

Contesă maghiară, 1560-1614

Supranumită Contesa Sângeroasă, Elisabetha Bathory este cunoscută pentru faptul că atrăgea țărănci tinere în castelul ei, promițându-le un loc de muncă, iar apoi le tortura până la moarte. Se spune că a torturat și omorât circa 600 de fete, deși numărul real este mult mai mic.

Se spune că înfigea cuie sub unghiile victimelor, le acoperea fetele cu miere și dădea drumul albinelor pe ele, le mușca rupându-le carnea și se îmbăia în sângele virginelor pentru a rămâne tânără și frumoasă.

Și-a petrecut ultimii ani de viață închisă de familia ei într-o temniță în castelul Čachtice.

Vladimir Ilici Lenin

lenin_getty
O femeie se sprijină de bustul lui Lenin FOTO: Guliver/ Getty Images

 

A condus Rusia între 1917 și 1924

Numele real al revoluționarului rus era Vladimir Ilici Ulianov. Și-a ales pseudonimul Lenin de la râul Lena. După mai multe probleme legate de pornirile sale revoluționare se mută în 1907 în Finlanda. Ce este ciudat, Lenin nu a muncit în perioada exilului, însă nu ducea lipsă de finanțare și, evident, își permitea să călătorească destul de mult.

În anul 1917, Lenin a revenit în Rusia, fiind ales Președinte al Consiliului Comisarilor Poporului, și așa a ajuns la conducerea Revoluției din Octombrie pentru a răsturna guvernul provizoriu ce-l înlăturase pe țar. După acest eveniment, Rusia a trecut prin trei ani de război civil, în urma căruia bolșevicii au acaparat puterea în țară.

Pentru instaurarea noului regim bolșevic, Lenin a recurs la mai multe măsuri radicale, iar istoricii spun că din ordinul lui au murit circa patru milioane de oameni (bărbați, femei și copii).

Adolf Hitler

Un model de ceară cel reprezintă pe Adolf Hitler face parte din colecția muzeului de ceară Madame Tussaud FOTO: Guliver/ Getty Images
Acest model de ceară cel reprezintă pe Adolf Hitler face parte din colecția muzeului de ceară a Madame Tussaud din Berlin FOTO: Guliver/ Getty Images

 

Fuhrer al Germaniei între 1933 și 1945

La sfârșitul anului 1941 Imperiul German, sau al Treilea Reich, ocupa o mare parte din Europa, dar și din Africa de Nord. Hitler este cunoscut pentru planul său de a elimina toți oamenii care nu erau de „rasă pură”, mai exact toți evreii, slavii, țiganii, homosexualii și oponenții politici. Aceștia erau trimiși în tabere de concentrare unde erau torturați sau puși să muncească până la moarte. Potrivit anumitor rapoarte, naziștii au omorât circa 11 milioane de oameni sub regimul hitlerist.

S-a sinucis împreună cu amanta sa, Eva Braun, înainte ca trupele sovietice să pătrundă în Berlin.

Iosif Vissarionovici Stalin

stalin_ap
Doi bărbați închină un pahar în cinstea zilei de naștere a fostului dictator sovietic Stalin (2012) FOTO: AP

 

Conducător al Uniunii Sovietice între 1922 și 1953

În anii ’30, Stalin a început industrializarea forțată și colectivizarea în Rusia, a ordonat înfometarea în masă a oamenilor din diferite regiuni (inclusiv în Ucraina) și a trimis milioane de persoane în gulaguri. Stalin a comis atât de multe atrocități precum epurări, expulzări, strămutări forțate, pedeapsa cu închisoarea în lagărele de muncă, tortură, ucidere în masă și masacre, încât nu se va cunoaște niciodată probabil câți oameni a omorât. În „O istorie a Europei”, istoricul englez Norman Davies avansează un total de 50 de milioane de persoane ucise între 1924 și 1953, excluzând victimele de război.

Benito Mussolini

Un italian fascist ține două banere cu imaginea lui Benito Mussolini, fostul lider fascist al Italiei FOTO: Guliver/ Getty Images
Un italian fascist ține două banere cu imaginea lui Benito Mussolini, fostul lider fascist al Italiei FOTO: Guliver/ Getty Images

 

„Il Duce” sau „Liderul” Italiei între 1922 și 1943

După ce și-a terminat serviciul militar, Mussolini a pus bazele Partidului Fascist în Italia, susținut de numeroși veterani de război. Mussolini i-a organizat în grupuri violente ce primiseră denumirea de „Cămășile negre”. A început să distrugă instituțiile guvernului democratic și a devenit cu adevărat un dictator în anul 1925. Era numit „Il Duce” sau „Liderul” Italiei. Mussolini visa să conducă un imperiu italian, astfel s-a aliat cu Hitler în timpul celui de-al doilea război mondial, deși nu avea încredere în acesta.

Mussolini a condus Italia în trei războaie consecutive și este responsabil de moartea a sute de mii de persoane.

Augusto Pinochet

augusto pinochet_Ap
Un bărbat poartă o mască cu chipul fostului dictator Augusto Pinochet în timpul unui protest în Chile FOTO: AP

 

Dictator al Chile între 1973 și 1990

În 1973, Pinochet a răsturnat guvernul lui Allende din Chile cu ajutorul Statelor Unite. În timpul regimului său, numeroase persoane au dispărut și aproximativ 35.000 de oameni au fost torturați.

Pe de altă parte, Pinochet a fost cel care a reintrodus politicile economice de piață liberă ce au condus la scăderea inflației și chiar la un boom economic la sfârșitul anilor ’70. În mod surprinzător, Chile a avut cea mai performantă economie din America Latină la mijlocul anilor ’80 și sfârșitul anilor ’90.

Idi Amin Dada

idi amin_getty
Idi Amin Dada în anul 1972 FOTO: Guliver/ Getty Images

 

„Măcelarul Ugandei”, între 1971 și 1979

Idi Amin a fost un dictator militar și al treilea președinte al Ugandei între 1971 și 1979 , și unul dintre cei mai sângeroși dictatori africani, cunoscut și ca „Măcelarul din Uganda”. El și-a început cariera militară la vârsta de 15 ani, când s-a alăturat Regimentului Colonial Britanic. În anul 1971 s-a proclamat președinte pe viață al Ugandei și comandant-șef al Forțelor Armate.

Dictatura sa se caracteriza prin violarea drepturilor omului, represiune politică, persecutare etnică, crime extrajudiciare și expulzarea indienilor din Uganda. Numărul de persoane ucise variază între 80.000 și 500.000.