Isărescu despre supraîncălzirea economiei: „Probabil că se apropie”

Raluca Florescu 30-09-2016
Mugur Isărescu spune că deocamdată nu sunt riscuri de supraîncălzire a economiei FOTO: Mediafax
Deocamdată BNR nu vede riscuri de supraîncălzire a economiei, semnalate de unii economişti, dar nu exclude apariţia unor astfel de riscuri în viitor, în condiţiile dispariţiei „deficitului de cerere", a declarat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, în cadrul unei conferințe de presă.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

„Deficitul de cerere” este o expresie folosită de economişti pentru a descrie o situaţie în care cererea consumatorilor este slabă, iar producătorii şi comercianţii au dificultăţi la vânzarea bunurilor şi serviciilor pe piaţă.

Întrebat de jurnalişti dacă au crescut riscurile de supraîncălzire a economiei, guvernatorul BNR a dat un răspuns mai degrabă negativ.

„Nu vedem încă acest moment. Probabil că se apropie, dar deocamdată, datele pe care le avem noi ne indică numai intrarea cu o marjă de eroare pe care trebuie să o accepte toată lumea. Intrarea în situaţia în care România are un gap de PIB pozitiv. Să spunem aşa s-a evaporat deficitul de cerere. Deocamdată, excesul de cerere trebuie evalut cu mare atenţie”, a spus Isărescu, citat de news.ro.

În ceea ce priveşte Brexit-ul, guvernatorul BNR a dat asigurări că instituţia este pregătită să facă faţă provocărilor.

Unii economişti au atras atenţia că economia românească riscă supraîncălzirea, în condiţiile în care scăderile de taxe şi majorările salariale decise de guvern anul trecut au majorat puternic consumul.
În prima jumătate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 5,2%, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

România înregistrează, în acest an, al şaselea an la rând de creştere economică, după recesiunea severă din perioada 2009-2010.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone