Iohannis: Proprietarii a 30% din terenul agricol sunt străini, ceea ce mă îngrijorează. Ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e

Una dintre propuneri este ca persoanele fizice să poată achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare FOTO: Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că proprietarii a 30% din terenurile agricole din România sunt străini, proporţie care îl îngrijorează şi consideră că este nevoie de o altă legislaţie, care să protejeze românii, cum ar fi un sistem de preempţiune pentru stat şi pentru români.

„De importanţă extraordinar de mare pentru România, cine e proprietarul pământului din România? Cel puţin, în momentul de faţă, aflu, de exemplu, de la domnul ministru (Achim Irimescu – n.r.), că proprietarul a 30% din terenul agricol din România sunt alţii decât românii. E, pe mine, personal, această proporţie mă îngrijorează“, a spus preşedintele.

În opinia şefului statului, ar trebui introdus care să-I protejeze pe români, iar una dintre variante ar fi un sistem de preempţiune la cumpărare. „Nu ne opreşte nimeni să facem o legislaţie care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România. Un minim necesar este un drept de preempţiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea, iar dacă nici statul, nici comunitatea nu este interesată într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe“, a precizat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că „nu se poate merge la infinit aşa“, cu ritmul de cumpărare al terenului de către străini. „Ne trezim că ne uităm la pământ şi ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai e“, a arătat el.

Ministerul Agriculturii lucrează în prezent la elaborarea proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole, acesta urmând să includă mai multe condiţii la cumpărare.
Una dintre propuneri este ca persoanele fizice să poată achiziționa terenuri agricole în limita a 150 de hectare, iar cele juridice până la cel mult 1.500 de hectare, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

„Proiectul de lege l-am discutat chiar în această după-amiază cu producătorii agricoli și am convenit să limităm pe persoană fizică la 150 de hectare, ar fi ca o fermă de familie care poate să achiziționeze și în domeniul producției cerealiere, iar pe persoană juridică am stabilit o măsură similară cu cea aplicată în Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin excepție se poate merge până la 1.500 de hectare achiziționate de societățile cu personalitate juridică“, a spus Achim Irimescu, la sesiunea online „De vorbă cu ministrul tău“, inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari și cetățeni.

Pe de altă parte, șeful MADR a afirmat că au fost introduse și o serie de cerințe, care vor permite limitarea achiziției de terenuri agricole în România și care nu vor ridica probleme la nivel european.

„Am introdus și o serie de cerințe, care sperăm să nu ne pună probleme la nivel european. Astfel, societățile comerciale respective trebuie să aibă domiciliul stabil în România, iar pentru asta trebuie să fii ori cetățean european, ori să ai naționalitate română. Deci și aici vor fi multe limitări. Pentru cetățenii din țările terțe rămâne varianta ca ei să obțină cetățenia română. De exemplu, cel mai mare producător agroalimentar de aici este de naționalitate arabă, dar este stabilit în România, iar ferma dânsului are 65.000 de hectare“, a mai spus Irimescu, potrivit Agerpres.

De asemenea, ministrul a anunțat că vor fi introduse în lege și alte condiții potrivit cărora aceia care cumpără teren să fi fost fermieri pe o perioadă de cel puțin cinci ani, iar 75% din veniturile firmei să provină din agricultură. „Toate aceste condiții vor stabili un alt regim de vânzare a terenurilor agricole din România“, a adăugat Irimescu.