Întrebarea de (mai mult de) trei parale: unde putem schimba monede?

Astfel, clienţii ar putea merge la o bancă cu grămada de monede şi să ceară schimbarea lor în euro, pentru ca ulterior, în altă sucursală bancară sî îi preschimbe din nou în lei FOTO: Guliver / Getty Images
Dacă aţi strâns o grămadă de monede în puşculiţă, ar putea fi o problemă unde să le schimbați, mai ales că majoritatea băncilor nu mai efectuează astfel de operaţiuni cu mărunţis.

Dacă primul nume care vă vine în gând la o astfel de întrebare este Banca Naţională a României (BNR), ei bine, vă înşelaţi, informează Adevărul.

BNR asigură înlocuirea, la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor emise şi neretrase din circulaţie care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare, potrivit statutului său. Dar nu schimbă şi monedele aflate în stare bună cu bancnote.

„La BNR nu se schimbă decât monedele deteriorate şi cele de dinainte de denominare. Restul, la băncile comerciale. Nu pot fi obligate, însă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Adrian Vasilescu, consultant în cadrul BNR.

Băncile ar trebui să schimbe, dar nu prea vor

Băncile sunt următorul candidat pe listă, dar în ultimii ani s-au înmulţit poveştile pe internet despre bănci care nu mai acceptă monede. Mai exact, după criza din 2008, băncile au început să îşi reducă din costuri, astfel că operaţiunile cu monede s-au aflat în prima linie, atât din cauză costurilor mari cu transportul, cât şi din cauza reducerii personalului în sucursale.

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat mai multe amenzi băncilor din această cauză.

La articolul 16, legea privind statutul BNR precizează explicit că „bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private“.

Astfel, clienţii ar putea merge la o bancă cu grămada de monede şi să ceară schimbarea lor în euro, pentru ca ulterior, în altă sucursală bancară sî îi preschimbe din nou în lei. Numai că acest lucru nu este respectat sau băncile impun comisioane mari pentru a descuraja practica.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Adevărul.