Întrebarea de 500 de milioane de euro – cât mai poate crește telecomul românesc?

Operatorii care oferă servicii de voce și date văd o creștere substanțială a pieței telecom în următorii ani, pe fondul majorării cererii de servicii mobile și a dezvoltării segmentului IT.

Veniturile operatorilor vor crește în următorii cinci ani, piața locală a telecomului urmând să ajungă la 4,2 miliarde de euro în 2019, de la un nivel de 3,7 miliarde de euro în 2014 estimează Euroweb, un furnizor de servicii de comunicaţii pentru mediul de business.

În 2019, serviciile de telecomunicații mobile, vor avea cea mai mare pondere în traficul de voce și date, urcând la 2,5 miliarde de euro, în creștere cu 15% față de rezultatul înregistrat anul trecut. Numărul abonamentelor la comunicații mobile va crește ușor în următorii cinci ani, de la 24,5 milioane de la sfârșitul anului trecut, la 24,6 milioane.

Serviciile de telefonie fixă se vor extinde și vor ajunge la 1,2 miliarde de euro. Cele mai multe venituri vor fi generate de segmentele broadband și cloud, dar și din vânzarea produselor de tip data-center. Acestea vor determina majorarea conexiunilor de servicii fixe de telecomunicații, până la 5,2 milioane de abonați.

Pe de altă parte, un studiu Deloitte arată că investitorii se așteaptă ca investițiile să crească în IT și producție, mai ales din partea fondurilor specializate. Până-n prezent, managerii fondurilor au fost reticenți mai ales în comparație cu celelalte țări din regiune. Însă acest lucru este pe punctul de a se schimba.

Potrivit studiului, 43% dintre respondenţi se aşteaptă ca activitatea tranzacţională să se dubleze faţă de anul trecut. Acest lucru poate fi rezultatul noii runde de relaxare cantitavă a Băncii Centrale Europene, deoarece o treime dintre investitori sugerează că piaţa creditelor va fi mai lichidă.

De remarcat că interesul pentru investiţii în sectorul tehnologic a crescut la 20%, aproape de trei ori mai mult faţă de 2013. Companiile care activează în sectorul IT din România sunt pe radarul investitorilor “prin afacerile de talie mondială cu care au cucerit lumea”, mai notează compania.