Industriaşii, sindicaliştii şi asociaţiile profesionale din industria cărnii cer tăierea TVA la carne de la 1 ianuarie 2015, altfel vor ieşi în stradă

Reprezentanţii operatorilor din industria cărnii vor ca experţii organizaţiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne să fie invitaţi la discuţiile cu misiunea FMI. Ei cer reducerea acestei traxe de la 1 ianuarie 2015, în caz contrar avertizând că vor organiza „acţiuni legale de stradă“.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, a precizat că biectivul celor peste 200.000 de petiţionari este ca scăderea TVA de la 24% la 5% să fie preluată în bugetul anului 2015 „cu acţiune imediată, de la 1 ianuarie“.

În buget e cuprinsă reducerea la 9%

Potrivit liderului patronal, în proiectul de buget pe anul viitor, după informaţiile pe care le deţine, reducerea este prinsă la nivelul de 9%, dar măsura urmează să fie discutată cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

“Ne-am dori să fim invitaţi şi noi pentru a ne prezenta punctele de vedere pentru că dincolo de regula de trei simplă a acestui act, respectiv cât încasează statul la 24%, cât ar încasa la 9% sau la 5%, există multe alte considerente pe care noi, organizaţiile profesionale, sindicale şi de consumatori le cunoaştem, le ştim, şi am dori să le prezentăm punctul nostru de vedere reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali”, a precizat Alex Jurconi.

Preşedintele Pro Agro a arătat că statul colectează din cota de TVA de 24% la carne şi produse din carne aproximativ 450-500 de milioane de euro.

Fiscul ar trebui să ştie cât se colectează pe domenii

Pro Agro susţine că oportunitatea măsurii de reducere a TVA la carne şi produse din carne ar fi mai evidentă dacă statul ar încasa TVA pe coduri CAEN (Codurile Activităţilor din Economia Naţională) şi ar vedea în acest fel de unde vin banii la buget şi unde sunt încasări slabe din cauza evaziunii.

Asociaţiile profesionale din domeniul producţiei şi procesării cărnii, membre ale Federaţiei Naţionale Pro Agro (Asociaţia Română a Cărnii – ARC, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România – UCPR), în parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe – SINDALIMENTA, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – ANPCPPSR şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR, au iniţiat în aprilie 2014 o campanie la nivel naţional de reducere a TVA la carne şi la produsele din carne, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

Sindicaliştii nu mai au răbdare

Preşedintele Federaţiei SINDALIMENTA, Dragoş Frumosu, a declarat, la rândul său, că reducerea TVA la carne înseamnă salvarea a 10.000 de locuri de muncă, iar dacă la nivelul Guvernului nu se va înţelege acest lucru „ne gândim foarte serios să organizăm acţiuni legale de stradă“.

Până pe 2 decembrie, peste 208.000 de români au semnat petiţia de reducere la 5% a TVA la carne şi la preparatele din carne. Cei mai mulţi semnatari sunt din zona Bucureşti/Ilfov, urmaţi de arădeni şi braşoveni.