Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a atins nivelul maxim al ultimelor trei luni

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar ROBOR la trei luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Însă dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie FOTO: Adevărul
Indicele financiar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni la 0,8% pe an, de la 0,74% pe an vineri, cel mai ridicat nivel al ultimelor trei luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

De asemenea, ROBOT la şase luni a crescut la 0,99% pe an, de la 0,95%.

Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieşiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat româneşti. Totuşi, analiştii se aşteaptă la calmarea dobânzilor în perioada următoare.

„Perspectiva favorabilă a lichidităţii ar putea sprijini scăderea uşoară a ratelor în perioada următoare“, arată analiştii ING, într-un raport publicat luni.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar ROBOR la trei luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Însă dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă creşterea a fost temperată până în această săptămână.

Creşterea dobânzilor în piaţa băncilor este pusă de către analişti pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale, când cererea de lei este în scădere.