Încrederea analiştilor în situaţia economică a României s-a înrăutăţit puternic în septembrie

Raluca Florescu 24-10-2016
Analiștii CFA anticipează un curs mediu de 4,5 lei pentru un euro, în perioada următoare FOTO: Mediafax
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în septembrie, coborând cu 11,5 puncte faţă de august, până la 53,3 puncte, potrivit unui comunicat CFA.

Analiştii anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice a României în următorul an, arată datele publicate astăzi de CFA România.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.

Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost cauzată atât de contracţia indicatorului situaţiei actuale, cât mai ales de înrăutăţirea anticipaţiilor pentru perioada următoare. Astfel, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 15,3 puncte, până la 46,4 puncte.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Inflație în scădere și perspective proaste pentru noi locuri de muncă

Analiştii membri ai CFA şi-au revizuit în scădere estimarea privind inflaţia, indicatorul care măsoară creşterea preţurilor de consum, la 1,2% pentru următoarele 12 luni, de la 1,5% în raportul anterior.
Ultimele date arată că rata anuală a inflaţiei, indicatorul ţintit de Banca Naţională a României,a coborât în luna septembrie la -0,6%.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste şase luni şi tot de 4,50 lei/euro peste un an, niveluri similare cu cele din raportul precedent.

Analiştii estimează şi o înrăutăţire puternică a condiţiilor de afaceri din România în următorul an, indicatorul anticipaţiilor în această privinţă coborând în septembrie la -24%, de la +6% în august.
De asemenea, aşteptările legate de angajarea de personal în următoarele 12 luni s-au deteriorat puternic, indicatorul coborând la -17% în septembrie, de la +11% în luna anterioară.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.