Închirierea apartamentului în regim hotelier: O idee care îți transformă casa într-o afacere

Un calcul simplu arată că un proprietar poate câștiga dublu dacă închiriază cu ziua, și nu pe termen lung FOTO: Guliver / Getty Images
Închirierile apartamentelor în regim hotelier prind contur și în România. Pe termen lung, investitorii în acest gen de afacere își pot dubla veniturile comparativ cu închirierea tradițională.

“Bine ai venit acasă!” – o formulă uzuală pentru site-urile de închirieri de apartamente în regim hotelier din Statele Unite, printre care și airbnb.com, pe care poți să-ți rezervi un apartament oriunde în lume, înclusiv în București.

Acolo unde, la fel ca și în celelalte mari orașe din România, acest tip de business este abia la început. Un început care pare să prindă însp contur, pentru că și la noi au apărut firme specializate care se ocupă de acestă „nișă”.

Business-ul are potențial pentru că din această afacere are de câștigat atât proprietarul, care obține un preț mai bun decât în cazul închirierii clasice, pe termen lung, dar și clientul, care achită pe cazare mai puțin ca la hotel.

Și condițiile sunt superioare, pentru că acest gen de apartamente beneficiază de confortul pe care o persoană îl are în propria casă. Dacă ne raportăm la București, unde cazarea la hoteluri de 4 și 5 stele pleacă de la 100 de euro, în cazul garsonierelor prețurile variază de la 15-20 de euro pe noapte, până la 80-100 de euro la patru camere.

De ce apartament și nu hotel?

Specialiștii imobiliari spun că piața pentru închirierea apartamentelor în regim hotelier a apărut inițial ca un răspuns la o nevoie a oamenilor de afaceri, pentru ca mai apoi să se generalizeze.

„Turiștii și oamenii de afaceri caută alternative mai ieftine la cazare. Și asta pentru că în multe situații stelele de la hoteluri nu mai corespund. Mulți consider că tarifele de la unele hoteluri sunt prea mari pentru ceea ce se oferă” , explică pemtru Adevărul Financiar profesorul de economie Radu Zilișteanu, analist al pieței imobiliare.

Mai mult, spune el, cererea de confort și oferta de prețuri mai mici a dezvoltat un adevărat sector al acestui tip de închirieri – „Există investitori care cumpără apartamente în blocuri special pentru a le închiria în regim hotelier”.

Citiți și: Apartament nou vs. apartament vechi – Cum ne planificăm bugetul și pentru ce tip de locuință optăm

Un calcul simplu arată că un proprietar poate câștiga dublu dacă închiriază cu ziua, și nu pe termen lung. De exemplu, în zona Colentina, o garsonieră se închiriază cu 200 de euro pe lună, în timp ce oferta în regim hotelier este de 20-25 de euro pe noapte. La o ocupare de 70%, garsoniera poate aduce peste 400 de euro pe lună.

Potrivit lui Zilișteanu, cei care activează pe piața de închirieri în regim hotelier își angajează administrator, echipe de curățenie și instalatori, care să întrețină apartamentele.

Mai mult, proprietarii care au mai multe apartamente apelează la firme specializate în turism cărora le subînchiriază spațiile respective. În acest din urmă caz, toate afacerile se fac pe bază de contract și sunt fiscalizate 100%.

Cei care sunt pe cont propriu, spune Radu Zilișteanu, „își fac în general microîntreprinderi care nu ating plafonul de TVA, dar plătesc impozitul pe profit”. În unele cazuri, apartamentele sunt clasificate la ministerul Turismului, iar proprietarii plătesc TVA la nivelul serviciilor din turism.

Casă bună, piață bună

Câștigul pentru acest tip de business este dat de zona în care se află apartamentul. Cât despre cerere, nu se pune problema de lipsă de mușterii. „România este o țară subhotelizată. Avem un număr mic de spații de cazare și cerere mult mai mare”,detaliază Zilișteanu.

Potrivit datelor INS, în România erau înregistrate anul trecut peste 310.000 locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile turistice și campinguri. Din calculele specialiștilor în turism, prețul mediu anual al unei nopți de cazare în România este estimat la 25 de euro pentru o cameră.

Citiți și: Cinci capcane pe care le întâlnești atunci când cumperi o casă

În hotelurile de lux și fără alte servicii incluse, prețul/cameră este estimat la 100-120 de euro pe noapte. La celălalt pol sunt micile pensiuni, cu 15-20 de euro pentru noaptea de cazare. De departe cele mai scumpe cazări sunt în București, pe Litoral și în stațiunile montane, în hotelurile de lux.

În aceste condiții, închirierile de apartamente în regim hotelier au loc într-o piață în care turiștii caută cât mai mult confort la prețuri rezonabile. Specialiștii în turism spun că, în sezonul de vară, prețurile apartamentelor închiriate pe Litoral în regim hotelier crește la nivelul hotelurilor de cinci stele, însă confortul și utilarea spațiului este net superioară unității specializate.

Astfel, un apartament cu patru camere poate costa și 100 de euro pe noapte, în timp ce vile sau case de vacanță sunt oferite, cu întrega capacitate de cazare, cu prețuri cuprinse între 200 și 400 de euro pe noapte, în funcție de numărul de camere și facilități.