Încă o taxă suplimentară pe carburanţi. Germania propune o suprataxă pe benzina şi motorina vândută în ţările din Uniunea Europeană

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a spus că trebuie depuse toate eforturile pentru a rezolva problema afluxului de refugiaţi FOTO: AP
Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, propune introducerea unei taxe suplimentare pe benzină și motorină la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a putea acoperi astfel nevoilor financiare generate de criza refugiaților din Orientul Mijlociu. În România, Guvernul Ponta a introdus încă din aprilie 2014 supracciza pe carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru.

„Am mai declarat că, în cazul în care fondurile din bugetele naţionale şi din bugetul European nu sunt suficiente, să convenim, de exemplu, să impunem o taxă la un anumit nivel pe fiecare litru de carburant“, a spus Schauble, într-un interviu pentru „Suddeutsche Zeitung“. El nu a precizat însă care ar fi nivelul acestei taxe suplimentare.

Pentru a reduce afluxul de refugiaţi, trebuie depuse toate eforturile, a spus Schauble. „Trebuie să securizăm acum frontierele externe ale Schengen. Soluţia la aceste probleme nu trebuie să eşueze din cauza unor limitări privind fondurile“, a mai spus ministrul de Finanţe al Germaniei.

În opinia sa, evenimentele din noaptea de Anul Nou ce au avut loc la Köln – o serie de agresiuni, în special de natură sexuală, atribuite unor migranţi – „amplifică presiunea“ pentru a găsi cât mai curând posibil „o soluţie la problema controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene“.

„Problema trebuie să fie reglată la nivel european“, a explicat Schäuble. „În caz contrar, nu doar Germania va suporta consecinţele, după cum par să creadă unii, ci şi ţările vecine nouă şi cele din Balcani vor fi profund afectate“, a continuat ministrul.

Julia Klockner, vicepreşedintele UCD, principalul candidat la alegerile regionale din Rhennia-Palatinat, a respins categoric propunerea introducerii unei taxe suplimantare pe carburanţi. „Este un motiv inacceptabil pentru creşterea cheltuielilor navetiştilor“, a spus ea.