Încă o taxă suplimentară pe carburanţi. Germania propune o suprataxă pe benzina şi motorina vândută în ţările din Uniunea Europeană

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a spus că trebuie depuse toate eforturile pentru a rezolva problema afluxului de refugiaţi FOTO: AP
Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, propune introducerea unei taxe suplimentare pe benzină și motorină la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a putea acoperi astfel nevoilor financiare generate de criza refugiaților din Orientul Mijlociu. În România, Guvernul Ponta a introdus încă din aprilie 2014 supracciza pe carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru.
Share on Facebook74Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

„Am mai declarat că, în cazul în care fondurile din bugetele naţionale şi din bugetul European nu sunt suficiente, să convenim, de exemplu, să impunem o taxă la un anumit nivel pe fiecare litru de carburant“, a spus Schauble, într-un interviu pentru „Suddeutsche Zeitung“. El nu a precizat însă care ar fi nivelul acestei taxe suplimentare.

Pentru a reduce afluxul de refugiaţi, trebuie depuse toate eforturile, a spus Schauble. „Trebuie să securizăm acum frontierele externe ale Schengen. Soluţia la aceste probleme nu trebuie să eşueze din cauza unor limitări privind fondurile“, a mai spus ministrul de Finanţe al Germaniei.

În opinia sa, evenimentele din noaptea de Anul Nou ce au avut loc la Köln – o serie de agresiuni, în special de natură sexuală, atribuite unor migranţi – „amplifică presiunea“ pentru a găsi cât mai curând posibil „o soluţie la problema controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene“.

„Problema trebuie să fie reglată la nivel european“, a explicat Schäuble. „În caz contrar, nu doar Germania va suporta consecinţele, după cum par să creadă unii, ci şi ţările vecine nouă şi cele din Balcani vor fi profund afectate“, a continuat ministrul.

Julia Klockner, vicepreşedintele UCD, principalul candidat la alegerile regionale din Rhennia-Palatinat, a respins categoric propunerea introducerii unei taxe suplimantare pe carburanţi. „Este un motiv inacceptabil pentru creşterea cheltuielilor navetiştilor“, a spus ea.

Share on Facebook74Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone