Înainte și după 9% – cine (nu) a profitat de reducerea TVA la alimente

Ca medie generală, preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA FOTO: AP
Statisticile oficiale arată că preţurile alimentelor au crescut în lunile aprilie şi mai, anterioare reducerii TVA, pentru a scădea brusc în iunie, creând astfel iluzia ieftinirilor generate de măsura guvernamentală.

Bănuiala că micii şi marii comercianţi ar profita de scăderea TVA prin creşterea şi apoi scăderea preţurilor se confirmă acum, odată cu publicarea de către Institutul Naţional de Statistică (INS) a datelor privind inflaţia pe luna iunie.

„Adevărul“ vă prezintă seriile de date statistice care arată că mai multe alimente din coşul de bază au fost scumpite în lunile aprilie şi mai, când scăderea TVA a fost anunţată pentru 1 iunie şi era în aşteptare, apoi ieftinite în iunie, când măsura a intrat efectiv în aplicare.

Fructele şi cartofii, marea păcăleală

Ca medii generale, la grupa „mărfuri alimentare“ preţurile au evoluat astfel: am avut în luna aprilie – când premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA de la 24% la 9% pentru alimente din 1 iunie – o creştere cu 0,33% faţă de martie şi cu 0,32% faţă de aceeaşi lună din 2014; apoi, în luna mai, media preţurilor la alimente a crescut cu 0,75% faţă de aprilie şi cu 1,2% faţă de mai 2014, pentru ca în iunie – luna reducerii efective a TVA – să scadă cu 8,33% faţă de mai şi cu 6,44% faţă de aceeaşi lună din 2014.

Iată şi câteva exemple concrete, care reies din raportările INS:

** cartofii s-au scumpit în aprilie cu 0,5%, apoi în mai cu 13%, după care s-au ieftinit în iunie cu 14,6%, iar faţă de decembrie 2014 cartofii au acum preţuri cu 0,5% mai mari;

** fructele proaspete s-au scumpit cu 5,2% în aprilie, apoi cu 13% în mai, după care s-au ieftinit cu 3,5% în iunie, iar faţă de decembrie 2014 fructele proaspete sunt acum mai scumpe cu 21,4%;

** legumele s-au scumpit în medie cu 2,8% în aprilie, apoi cu 5,1% în mai, după care s-au ieftinit cu 10% în iunie, iar faţă de decembrie 2014 legumele sunt acum mai scumpe cu 6,6%. În 2014, însă, legumele s-au ieftinit cu 1,33% în aprilie, cu 1,29% în mai şi cu 5,5% în iunie. Reiese astfel că scumpirile din lunile aprilie şi mai ale acestui an nu au fost determinate de un factor de sezonalitate.

În celelalte cazuri, respectiv la carne, lapte, zahăr şi ulei, preţurile au avut creşteri relativ mici în lunile aprilie şi mai, apoi ieftiniri de până la 11,5% în iunie.

Ce ne arată aceste cifre? În primul rând, că ieftinirile afişate n-au avut proporţiile aşteptate de autorităţi (scăderea preţurilor trebuia să fie de 12%, corespunzător cu scăderea TVA de la 24% la 9%) şi, în al doilea rând, că ieftinirile au fost precedate de scumpiri, scăderea preţurilor fiind în mare măsură speculativă. Ca dovadă, există grupe de alimente care sunt mai scumpe acum decât în decembrie, ceea ce relevă că jocurile de preţuri schimbate peste noapte n-au adus mai nimic în buzunarele clienţilor.

Se vede, acum, că nici acţiunile de control şi supraveghere ale celor şase instituţii trimise de Guvern să-i monitorizeze la sânge pe comercianţi n-au dat rezultate, păcăleala tip „ieftiniri-după-scumpiri“ fiind imposibil de descurajat chiar şi de către autorităţi.

Prima inflaţie cu minus de după Revoluţie

Ca medie generală, preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Faţă de iunie anul trecut, preţurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%. Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut în iunie preţuri mai mici cu 6%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Citiți mai multe despre cum au evoluat prețurile după reducerea TVA pe „Adevărul”