În luna iulie, salariile s-au dilatat în medie cu aproape 8%

Salariul mediu net a fost în luna iulie de 1849 lei, mai mare cu 31 lei decât în luna precedentă, informează INS. Față de începutul anului, cu excepția poștei (minus 18 lei), salariile au crescut în toate ramurile economiei naționale.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Sectorul bugetar a avut creșteri salariale ca urmare a majorărilor introduse la 1 iulie: cu 2,2% în administrația publică și 1,3% în sănătate și asistență socială. Scăderea din învățământ se datorează vacanței școlare, cadrele didactice neîncasând sumele cuvenite pentru plata cu ora în această perioadă.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4907 lei), iar cele mai mici la hoteluri și restaurante (1088 lei). Creșterile în majoritatea activităților are la bază modificarea salariului de bază minim brut pe țară garantat, acordarea de prime de vacanță, tichete de masă și cadou, dar și realizărilor de producție ori încasărilor.

Comparativ cu iulie 2014, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.

De asemenea, scăderile salariului mediu net din unele ramuri au fost cauzate de acordarea în luna iunie a primelor de vacanță și a altor sume. În plus, la acestea au contribuit și angajările de personal cu salarii mai mici pentru unele activități economice.

La nivel național, cel mai mare salariu mediu net este plătit în București, de 2.500 lei urmat de județul Ilfov, cu 2075 lei. Următoarele trei clasate, Cluj, Argeș și Timiș, au salariul mediu puțin sub pragul de 200 de lei. Pe ultimele locuri sunt Suceava, cu 1250 de lei, Harghita, Vaslui și Neamț.

Salariul mediu net diferă în funcție de forma de proprietate. Astfel, cel mai mai bine plătiți sunt angajații din societățile cu capital public, unde se înregistrează sume superioare mediei pe economie și ramură. Iar dintre aceștia, cei mai avantajați sunt cei din regiile autonome, unde salariile depășesc cu 50% media la nivel național.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – 14,2% şi în sectorul alte activităţi extractive – 14,1%, în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport – între 6% şi 8%.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone