Impozitarea bacşişului, o misiune imposibilă. Iată de ce este inaplicabilă iniţiativa Guvernului

Până la lămurirea procedurilor de fiscalizare a bacşişului, ospătarii sunt sfătuiţi să nu mai primească bani în plus de la clienţi FOTO: AP
Comercianţii şi prestatorii de servicii spun că aplicarea ordonanţei care introduce impozitul pe bacşiş va fi împiedicată de costurile prea mari de implementare şi de lipsa tehnologiei necesare contabilizării separate, astfel că au în vedere să nu mai primească bonusuri de la clienţi până la clarificarea procedurilor.

Modul în care Guvernul vrea să fiscalizeze bacşişul – cu evidenţierea sumei pe un bon separat, cu impozitare în funcţie de destinaţia banilor sau cu gestionarea în paralel a afacerii şi ciubucurilor – i-a băgat în ceaţă atât pe comercianţii şi prestatorii de servicii de bună credinţă, cât şi pe consultanţii fiscali.

Întrebaţi de „Weekend Adevărul“ cum vor aplica efectiv prevederile ordonanţei care introduce impozitul pe bacşiş, cei mai mulţi dintre ei ne-au răspuns că se află în impas – pe de-o parte vor fi obligaţi să se conformeze, pe de altă parte nu vor avea cum să se conformeze.

Şi, pentru a scăpa de eventualele neplăceri provocate din această cauză, preferă să le interzică angajaţilor să mai primească bacşiş de la clienţi, fapt care ar diminua serios veniturile salariaţilor.

Cheltuieli inutile în plus

„Vor creşte, evident, costurile de administrare, în special la restaurante, dar şi la coafor sau la saloanele de manichiură şi înfrumuseţare. În mod sigur, vor fi făcute cheltuieli pentru a se adapta la legislaţie, contabilii vor avea mai mult de lucru pentru a ţine două gestiuni, una pentru produsele şi serviciile vândute şi alta pentru bacşis. Pentru multe cazuri n-o să se poată respecta normativul“, ne-a spus consultantul fiscal Gabriel Biriş.

„Banii din bacşiş trebuie evidenţiaţi pe acelaşi bon, nu e nevoie de o listare separată, niciunde nu se foloseşte aşa ceva. Iar pentru asta este nevoie de schimbări în softurile caselor de marcat. Este destul de simplu, în alte ţări apare – pe acelaşi bon – specificaţia «service fee»“, a spus Emilian Duca, expert fiscal.

Cât despre direcţionarea banilor, Emilian Duca nu crede că patronii vor alege să păstreze pentru ei bacşişurile primite de salariaţi, existând un risc prea mare ca aceştia să plece.

Impas în taxi

„Am înţeles că şi taximetriştii trebuie să emită bon separat pentru sumele în plus încasate de la clienţi. Dar actualele aparate nu sunt dirijabile, noi nu putem să scriem cifre pe bonuri, acestea se generează automat, în funcţie de rulajul roţii sau de staţionarea acesteia. Este imposibil să dăm bonuri separate, pentru că nici măcar nu există case de marcat cu asemenea funcţii“, ne-a declarat Mihai Ghişă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor în regim de Taxi şi Închiriere (APTI).

„Neavând nicio altă soluţie posibil de adoptat într-un timp atât de scurt, până la intrarea în vigoare a ordonanţei, am să dau o directivă internă prin care interzic încasarea de bani în plus de la clienţi, şi cred că toţi vor proceda ca noi. Taximetriştii care vor continua să ia bacşiş îşi vor asuma asta exclusiv în nume personal“, a precizat Adrian Ghişă.

Menţionăm că producătorii de case de marcat au confirmat, pentru „Weekend Adevărul“, că pe piaţa românească nu există aparate capabile să listeze două bonuri separat, aferente aceleiaşi tranzacţii.

Aflați de ce e imposibilă fiscalizarea bacșișului pe „Adevărul”