Importanța mobilierului în magazine și restaurante pentru utilizarea eficientă a spațiului

Elena Deacu 24-08-2017
Indiferent de tipul de magazin, este foarte importantă dotarea acestuia cu instalații și utilaje, cu obiecte de servire și cu mobilier. Desigur acestea se aleg în funcție de natura activității și de alți factorii ce au legătură cu ea. Contează și volumul desfacerii și operațiile de prelucrare deoarece trebuie asigurate condiții bune pentru realizarea lor.

De exemplu în magazinele sau supermarket-urile unde se comercializează cantități mari de produse, de preparate și semipreparate, trebuie să existe un număr mai mare de obiecte de servire, de piese de mobilier, etc. Dacă ne referim la mobilierul destinat unor unități de alimentație publică în care se realizează diferite sortimente de preparate sau se aplică anumite tehnologii culinare de coacere, prăjire sau fierbere, acesta nu trebuie să lipsească, el este necesar mai ales prelucrării materiilor prime care servesc obținerii porțiilor fiecărui preparat în parte. Într-o unitate de acest fel trebuie să existe un număr suficient de mare de ustensile și utilaje specifice bucătăriei.

1.Rafturi și dulapuri pentru depozitare și utilizarea eficientă a spațiului:

Dulapurile pot servi la depozitarea veselei: platouri, farfurii, tăvi, căni, cești, salatiere, etc. Tot în dulapuri se pot ține obiectele din sticlă – pahare de diferite forme și mărimi, căni și carafe – dar este important ca acestea să fie păstrate în siguranță, să aibă o bună stabilitate. Tacâmurile și alte ustensile speciale se pot sorta în cutii speciale, pe rafturi și în dulapuri și pot fi într-o gamă foarte mare: tacâmuri de gustări, de pește, furculițe, cuțite, linguri, paletă, șpaclu, răzătoare, merdenea pentru aluat, satâr, țepușe pentru frigare, cuțit cu disc, spumieră, deschizător de conserve, tel, aparat pentru pisat usturoi, aparat pentru scos sâmburii de la cireșe sau vișine, și altele.

Un rol importat îl au și rafturile pe care se țin produsele nealimentare din categoria cărora fac parte: fețele de masă, coșurile de pâine, șervețelele, etc. Tot pe rafturi se pot pune alimentele uscate: condimentele, pungile cu zahăr, făină, cafea, pesmet, mălai, orez și altele. Pe Internet sunt magazine online care prezintă oferte la rafturi metalice, gondole, rafturi de depozitare, rafturi pentru produse ușoare, rafturi cu un număr suficient de coșuri galvanizate de depozitare și alte produse de acest gen. Acestea se pot folosi și pentru depozitarea obiectelor folosite în menaj sau în diferite servicii și anume: cupe de înghețată, filtre de cafea, suporturi pentru lumânări, capace, vaze pentru flori, storcător de lămâie, suport pentru șervețele, cântar electronic sau mecanic, termometru, căni și pahare gradate pentru măsurarea lichidelor, suport pentru scobitori și așa mai departe. Vasele de orice fel se pot depozita de asemenea pe rafturi: tigăi, cratițe, oale, vase din ceramică, tăvi pentru copt, forme de tort, forme de chec, tăvi pentru pizza. Detergenții, bureții, mănușile și alte materiale și obiecte de curățare se pot păstra foarte bine pe rafturi sau în dulapuri încăpătoare.

  1. Mobilierul cuprinde blaturi sau mese de lucru realizate din materiale de bună calitate, cum este de exemplu inoxul. Acesta este rezistent la căldură și umezeală și este ușor de curățat. Un material destul de rezistent folosit pentru blat este și așa numitul PAL melaminat. Denumirea de blat se folosește și pentru tocătoare, folosite în diverse operații de tăiere, tranșare, feliere sau mărunțire. Și acestea trebuie să fie din materiale de calitate, rezistente la umezeală, lovire, ușor de curățat.
  2. În unitățile de alimentație publică apare necesitatea unui echipament variat care servește la prelucrarea materiilor prime și anume: mixer, răzătoare, robot de bucătărie, storcător de fructe, mașină de tocat carne, mașină de feliat (carne, preparate din carne și brânzeturi), etc.
  3. Alte echipamente tehnologice importante sunt: frigiderul, congelatorul, dulapul frigorific pentru carne sau pentru produsele de cofetărie, lada frigorifică, combina frigorifică, aragazul, filtrul de cafea, grătarul, friteuza, cuptorul cu microunde, sandwich-maker-ul, aparatul de prăjit pâine și așa mai departe. Acestea servesc pentru păstrarea alimentelor sau pentru prelucrarea lor termică.

Modelele de mobilier și varietatea obiectelor de servire se aleg în funcție și de capacitatea de producție în activitatea respectivă, acestea vor avea un rol deosebit în asigurarea unei bune serviri și în utilizarea eficientă a spațiului. Cu cât unitatea și volumul de muncă este mai mare, cu atât și numărul de astfel de obiecte și utilaje va crește.