Idei de afaceri: Țurcana românească pentru producția de carne, un experiment reușit

Agrointeligența 03-11-2015
“Țurcana noastră este din aceeași rasă pe care o au toți oierii, dar noi practic am perfecționat-o” FOTO: Mediafax
Deși neam de păstori, românii au pierdut în ultimele decenii obiceiul de a consuma carne de oaie. În timpul regimului comunist, rasele românești, precum Țurcana – linia de carne, cu cele mai frumoase exemplare erau exportate în țările arabe, iar ce se tăia la noi erau mai ales oi bătrâne și puțin valoroase.

Unul dintre crescătorii de ovine care au investit enorm în revitalizarea Țurcanei ca rasă pentru carne a fost Dumitru Andreșoi, din județul Hunedoara. Este recunoscut ca având cel mai mare efectiv de animale – o matcă anuală de cel puțin 30.000 de capete, dar și un furnizor de berbecuți premium pentru export și piața internă. Totul mulțumită ameliorării genetice a rasei de care, din 2001 încoace, s-a ocupat constant în turma sa de Țurcană românească.

Andreșoi (foto) se poate lăuda astăzi că oile sale pot să se ia la întrecere cu orice altă rasă de ovine pentru carne. Hunedoreanul nu s-a limitat doar să crească efectivul, ci a investit foarte mult și în genetică astfel că acum se poate mândri cu cei mai mari berbeci de Țurcană, exemplare ce depășesc 150 de kilograme. Nici femelele nu sunt mai prejos și depășesc cu brio 100 de kilograme, scrie Agrointeligența.

Dumitru Andresoi_agrointel

“Țurcana noastră este din aceeași rasă pe care o au toți oierii, dar noi practic am perfecționat-o. Am pornit în anul 2001 când am început să investim foarte mult în genetică. Practic am umblat din portă-n poartă, mai ales la noi în județ și am ales cele mai valoroase exemplare pe care am plătit foarte mulți bani la vremea respectivă”, ne-a povestit crescătorul.

El își amintește că în anul 2002 a plătit o sumă imensă pe un exemplar pe care și-l dorea. “Am chiar o amintire pe care probabil o să o păstrez mereu vie în memorie și anume în anul 2002 când am achiziționat un berbec cu 1.800 de lei vechi, cum ar fi acum în jur de 15.000-20.000 de lei. Atât am plătit pentru un berbec pentru că fermierul nu vroia să vândă și i-am oferit o sumă mare astfel încât să nu poată refuza”, ne-a împărtășit Dumitru Andreșoi.

Din 2007 face controlul oficial al producției

Oierul spune că din anul 2007 face și controlul oficial al producției, pas ce l-a ajutat foarte mult pentru că a oprit tot timpul exemplare foarte valoroase și a ridicat standardul rasei. Nici oile de lapte nu au fost uitate, astfel că Andreșoi a investit și în această linie. “Avem și exemplare pe rasa de lapte care oferă 1 kilogram în plus la muls, adică obținem 2 litri pe zi”, ne-a mai spus crescătorul.

turcane romanesti

Ambițiile lui Dumitru Andreșoi legate de rasa Țurcană nu se opresc aici. El spune că momentan ceea ce a obținut la rasa de carne se situează undeva între 80-85 % din potențialul ei iar în cazul oilor crescute pentru lapte are de recuperat mai mult având în vedere că există un potențial de creștere de 35 %.

“După ce o să ajung practic la potențialul maxim al rasei o să împart ferma în două și o să țin 15.000-20.000 de capete pentru rasa Țurcană și pe restul le trecem pe infuzie de rase din import. Momentan în iarnă intrăm cu minim 25.000 de capete pe fermă pentru reproducție, oi mame. Anul acesta am oprit 5.500 de mieluțe și restul vindem la export”, ne-a mai spus oierul.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă este rasa de oi țurcana românească pe Agrointeligența