Idei de afaceri: secretele unui business în care majoritatea crescătorilor au falimentat – fermele de struți

Păsările s-au adaptat foarte bine în ferma de la Buzău dar un avantaj în plus îl au zonele cu un regim termic mai ridicat FOTO: AP
Creșterea struților se anunța acum câțiva ani ca o adevărată lovitură pentru micii fermieri. Exoticele păsări ar fi trebuit să aducă profituri uriașe, mai ales că peste tot se spunea că nu sunt deloc pretențioase, iar carnea, ouăle, penele și pielea lor sunt produse pe care străinii dau năvală să le achiziționeze.

Cu euforia începutului odată apus, astăzi tragem linie și vedem că dintre fermele de struți ce s-au înființat în România, doar câteva mai funcționează și astăzi, și acestea cu mari probleme. Unul dintre “supraviețuitorii” acestei afaceri, care a distrus visele multor crescători din România este Năstase Adrian, un buzoian care a investit 50.000 de euro într-o fermă pe care a numit-o sugestiv “Casa cu struți”.

Struti_agrointel

Investiție de 50.000 de euro

Năstase Adrian (48 de ani) a cumpărat primii struți în 2012 când a și început aventura lui în ale agriculturii. Deși absolvent al Facultatății de Eletromecanică navală, deci fără vreo legătură cu agricultura, buzoianul a investit 50.000 de euro într-o fermă de struți. A început cu 150 de pui în vârstă de o lună și pre-reproducători, achiziționați din țară. Ca multe alte afaceri, ideea i-a venit buzoianului după ce a citit un articol despre cât de profitabilă este o astfel de afacere.

“Am avut norocul că un prieten avea o cunoștință care deținea la momentul respectiv struți. Am mers în vizită și atunci m-am hotărât pe loc să pornesc și eu o astfel de afacere”, ne-a declarat antreprenorul. El spune că a început totul de la zero, adică de la achiziția de teren până la construirea adăposturilor și a furajelor.

Ferma este situată în localitatea Gura Câlnăului, la circa 2 kilometri de Buzău și se întinde pe o suprafață de 4.000 mp.

Citiți mai multe despre ferma de struți care are succes în România pe Agrointeligența