Idei de afaceri pentru sezonul estival: Avantajele și capcanele comerțului ambulant pe Litoral

Una din micile afaceri care este extrem de populară, mai ales pe litoral este vânzarea de porumb fiert FOTO: Mediafax
Mulți dintre cei care își doresc o mică afacere sezonieră independentă iau în calcul Litoralul și marile stațiuni turistice de la munte. Prețurile diferă însă, la mare fiind loc de profit maxim.

Comerțul ambulant și afacerile sezoniere par să fie o idee tentată pentru mulți dintre români. O demonstrează și forumurile cu mici idei antreprenoriale, pline de întrebări de genul, „ce afacere pot să încep cu 5.000 de euro?”, „cât mă costă să deschid un mic magazin?”, „ce câștig pot avea din vânzare de vată de zahăr?” sau „ce acte îmi trebuie pentru o mașină de înghețată?”. Răspunsurile nu sunt, însă, întotdeauna la îndemână.

Ce alegem și ce șanse de câștig avem?

Una dintre micile afaceri cu mare lipici la clienți, mai ales pe litoral, este vânzarea de porumb fiert. Costurile de achiziție a unui cărucior omologat cu fierbător și care poate obține aprobările de funcționare sunt de 2.200 – 2.300 de lei. Anul trecut, prețul de achiziție în cantități mari a porumbului nefiert a fost de ce mult 50 de bani bucata, pentru a fi mai apoi revândut cu prețuri între trei și cinci lei, la o medie zilnică de 80-100 de știuleți. Un calcul simplu arată că investiția inițială în cărucior poate fi amortizată în cel mult două săptămâni de funcționare, pentru ca mai apoi comerciantul să treacă pe profit până la sfârșitul sezonului.

Citiți și: Idei de afaceri: cele mai ieftine francize din România care vă pot transforma din angajați în patroni

Mașinile de înghețată pot fi și ele mină de aur, dacă sunt exploatate la capacitate maximă. Un astfel de utilaj poate fi achiziționat cu 20.000 de lei. Potrivit calculului făcut de unul dintre furnizorii unei astfel de mașini, prețul de producție al unei înghețate este de 0,35 de lei, inclusiv cornetul. O înghețată este vândută cu cel puțin doi lei, iar zilnic se vând 250 de bucăți, dacă nu chiar mai mult. În aceste condiții, prețul mașinii de înghețată poate fi amortizat în cel mult 10 zile.

Una dintre primele afaceri stradal- sezoniere care au explodat după 1989 a fost cea cu vată de zahăr. A rămas profitabilă și acum, explică un comerciant din Iași, care deține o astfel de afacere încă din 2002. Dintr-un kilogram de zahăr se pot face în jur de 20 de bucăți de vată de zahăr, iar o zonă bună poate aduce un profit zilnic de peste 500 de lei, în condițiile în care o mașină profesională costă în jur de 1.500 de lei.

Exemple cu astfel de mici afaceri ar putea continua. Mai ales pe litoral, unde proprietarii de mari spații comerciale semnează cu micii întreprinzători contracte de închiriere pe sume acceptabile și pentru vânzarea de hamsie prăjită, popcorn, sucuri natural instant sau hotdog. Adică afaceri de sezon care nu au nevoie nici de spații mari și nici de mult personal, ci doar de un echipament specific care se poate amortiza rapid.

Oferte pentru închirieri de spații

Ideea odată găsită și echipamentul cumpărat, mai rămâne problema spațiului. Înspă nu e neapărat o problemă, pentru că siteurile și publicațiile cu anunțuri sunt pline de oferte pe întreg Litoralul.

Citiți și: Idei de afaceri în franciză: cum să vă deschideți cofetărie sau magazin alimentar cu bani puțini

Cele mai scumpe spații pentru închiriat sunt pe extreme. În nord, la Mamaia și Constanța, iar în sud la Vama Veche și 2 Mai. În timp ce pe Faleza Nord din Constanța, un spațiu pentru tarabă de legume-fructe este oferit cu 550 de euro pe lună, în zona de mijloc a Litoralului, la Costinești, la 20 de metri de plajă, un spațiu acoperit și dotat cu utilități poate fi închiriat cu 4.000 de euro pe sezon.

În același timp, la Neptun, un spațiu multifuncțional de 400 de metri pătrați pretabil pentru restaurant și magazine poate fi închiriat cu 1.000 de euro pe lună, în timp ce la Mamaia 250 de metri pătrați sunt oferiți cu 1.250 de euro lunar.

Obligatoria birocrație 

Între ideea de afaceri și obținerea unei autorizații de vânzare/funcționare se află însă un drum lung al birocrației. Concret, pentru a obține acordul de funcționare ca vânzător ambulant, solicitantul trebuie să știe că cererea sa trebuie însoțită de un adevărat dosar care stă la baza autorizării, la care trebuie atașate nu mai puțin de nouă documente care se obțin de la cel puțin cinci instituții diferite.

În primul rând, este nevoie de actele firmei, certificatul de înregistrare și cel constatator, de la Registrul Comerțului. Apoi este nevoie de certificatul fiscal, eliberat de Direcția Fiscală, din care să rezulte că firma nu are datorii la bugetul local. Mai este necesar și un plan de situație 1:500 pe care trebuie marcat ampasamentul unde se va pune aparatul sau mobilierul stradal, dar și un plan de încadrare de 1:5000 – ambele documente pot fi obținute de la Cadastru.

Un alt document obligatorie e, atenție!, poza mobilierului stradal folosit. Cei care vor vinde îngheţată, produse de patiserie sau alte produse alimentare au nevoie și de documente de avizare sanitar-veterinară a laboratorului în care se produc. La dosar mai este solicitat și acordul primăriei pentru desfășurarea exercițiilor comerciale. În fine, un extras de carte funciară, dacă este cazul pentru teren proprietate personala a persoanelor fizice sau juridice, precum și un contract de închiriere sau comodat a terenului, dacă este cazul.