Idei de afaceri: Mărul cu pulpă roșie

Agrointeligența 02-11-2015
Soiul de mere cu miez roșu se numește Biored și este o noutate în pomicultura românească FOTO: AP
Merele cu pulpă roșie se numără printre cele mai noi tendințe în livezile din Europa. Țări ca Belgia sau Ungaria au prins deja ”gustul” acestei oportunități de afaceri în pomicultură, iar pepinierele străine au început să importe puieți și pentru livezile din România.

Printre primele pepiniere care au intrat la noi pe piață cu Biored – soiul de mere cu miez roșu, este cea deținută de Balogh Zoltan, iar puieții sunt aduși de Pal Laszlo (foto), proprietar, la rândul său, al unei afaceri pe pomicultură în județul Harghita – Drosera Park, scrie Agrointeligența.

Pal-Laszlo

”Biored se numește soiul de mere cu miez roșu. Este o noutate în pomicultura românească și deocamdată puieții sunt aduși din Ungaria. Soiul este foarte rezistent și a fost creat pentru procesare, adică pentru sucuri și pentru alte produse, așa cum sunt chipsurile din mere”, ne-a declarat Pal Laszlo.

mere-cu-miez-rosu

Prețul unui puiet de măr cu miez roșu este între 12 și 15 lei, în funcție de dimensiunea comenzii. ”Suntem foarte solicitați, așa că pentru cine vrea să planteze în această toamnă, nu mai avem nimic pe stoc. Nici pentru la primăvară. Doar să ne dea din timp comandă pentru toamna viitoare”, ne-a explicat Pal Laszlo.

Densitatea de plantare a noului soi de mere nu diferă cu nimic față de cea la soiurile tradiționale, iar recomandarea importatorului este de 3.000 de pomi, ceea ce face ca necesarul de puieți pentru un hectar de livadă să se ridice la cel puțin 36.000 de lei, adică peste 8.300 de euro. ”Și producția este similară, doar că aceste mere sunt, de regulă, mult mai mici, nu sunt pentru comercializare în stare proaspătă pentru că nu se țin. Nici gustul lor nu este unul parfumat, dar la procesare sunt ideale pentru că păstrează aroma naturală a mărului”, ne-a precizat Pal.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă poate fi o pepinieră de mere cu pulpă roșie pe Agrointeligența