Idei de afaceri la domiciliu cu bani puțini – Cum poți face venituri cu investiții minime

Fermele de prepelițe necesită investiții mici, dar pot aduce profituri mari FOTO: Adevărul
Fie că este vorba de domeniul agricol, de IT, de micii meșteșugari și chiar de meserii mai grele, mulți români s-au orientat către munci care se pot face cu investiții minime, dar profitul să fie acceptabil.

Perioada de criză, în care locurile de muncă s-au împuținat și multe salarii au fost reduse, a stimulat imaginația multor oameni care au vrut să-și rotunjească veniturile lucând de acasă.

Cele mai multe oportunități de acest gen le-au avut cei din mediul rural care au exploatat capacitățile pământului sau spațiului de care au dispus. În timp ce unii s-au orientat către afaceri care au necesitat fonduri europene, mulți au căutat să dezvolte un mic business de familie care să-i asigure traiul zilnic și ceva venituri pentru a se dezvolta.

În zona urbană au fost dezvoltate mici afaceri de gen hand-made, însă acest gen de meseria poata fi făcută de cei care au anumite abilități. Și cei specializați în IT au găsit soluții de a câștiga de acasă și și-au făcut mici fime prin care au asigurat suport tehnic pentru diverse companii.

Idei de afaceri la domiciliu cu bani puțini – Agricultură

Cu ceva imaginație, puțin pământ și câțva bani în buzunar în domeniul rural pot fi începute mai multe afaceri cu investiții între câteva sute de euro și 5.000 de euro.

Una dintre aceste investiții ar fi construcția unui solar care să fie exploatat pentru culturi de legume și zarzavaturi. Pentru un solar bine echipat costurile de construcție sunt între 9 și 12 euro pe metru pătrat. Asta face ca pentru o suprafață de de 100 de metri pătrați costurile să fie în jurul sumei de 1.000 de euro.

Trebuie luată în considerare și modalitatea de livrare a producției – fie un parteneriat, fie direct către clienți, sau prin livrare la domiciliu, însă în acest caz trebuie luate în considerare și cheltuielile pentru trasport. Sau există și posibilitatea de promovare online cu anunțuri pe siteuri specializate.

O altă afacere care necesită investiții suportabile este cea cu cătină. Cătina și-a câștigat un loc pe piață mulțumită promovării de care a beneficiat în ultimii ani ca fruct-minune pentru imunitate. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro, investiție care se recuperează rapid cu ajutorul producțiilor medii de 15 tone la hectar și un preț mediu pentru un kilogram de cătina între 10 și 15 lei.

În perioada de criză cei care aveau un mic spațiu s-au gândit la organizarea unei ciupercării. Business-ul acesta este o oportunitate de afaceri în agricultură chiar și pentru persoanele care nu dețin teren agricol. Cu o investiție inițială de 500 de euro și cu un spațiu adecvat (o mică clădire în curte, un beci spațios, etc.), ciupercăria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei.

Cum piața este inundată de ciuperci champignon de import sau de la ciupercării mari, se poate începe cu ciuperca Pleurotus, care este mai puțin pretențioasă și care are un preț mai bun la vânzare.

Idei de afaceri la domiciliu cu bani puțini – Mici ferme

O afacere care nu presupune sume foarte mari este cea cu găini outoare. Pentru început se poate demara afacerea cu un adăpost și circa 20 de găini care au avut deja producție la ferme mai mari și care pot fi cumpărate la jumătate de preț, cu 5-6 lei bucata.

Cheltuielile care mi apar sunt legate de asigurarea hanei pentru găini. Pentru a mări efectivul fermei, antreprenoprul poate să cumpere și un incubator care costă undeva în jurul sumei de 100 de lei. Și în această afacere importantă este desfacerea producției.

De investiție mică este nevoie și în cazul unei mici ferme de prepelițe. Pentru început este nevoie de un incubator și câteva zeci de ouă. Apoi se achiziționează câteva cuști, la cel mult 200 de lei bucata. Pentru a începe afacerea este suficient un efectiv de 80 de prepelițe.

Contează foarte mul și modul în care sunt prezentate ouăle la vânzare, dar și modul în care este ambalată carcasa păsărilor scoase la vânzare. Fermierii spun că pentru începerea unuei astfel de afaceri investiția inițială nu depășește 2.000 de lei.

Bani frumoși cu investiție minimă se pot scoate și din fermele de gâște. Bobocul de gâscă poate fi cumpărat cu aproximativ 20 de lei bucata, dar cei care au deja un incubator pot procura ouă de gâscă la 6 lei bucata. Mai este nevoie de bani pentru asigurarea hranei și un adăpost pentru păsări.

Pentru vânzarea cărnii trebuie luat în calcul și avizul de la medicul veterinar. În cazul gâștelor există și posibilitatea de vânzare a penelor și a pufului, direct interesate fiind atelierele artizanale de perne care plătesc 30-35 de lei pe kilogram.

O sursă bună de venit este și ferma de iepuri. Un iepure viu care este vaccinat și cumpărat dintr-o sursă autorizată costă cel mult 25 de lei. Câteva sute de lei mai scostă și cuștile, iar restul investiției trebuie făcută în hrană. Pentru valorificarea cărnii este necesară încheierea unei înțelegeri cu un abator.

Idei de afaceri la domiciliu cu bani puțini – Business de apartament

Bani de acasă pot face ți cei care locuiesc în mediul urban. Cel mai ușor este pentru cei care se pricep la folosirea unui calculator. Cu o cheltuială de cel mult 200 de euro se pot face bloguri tematice care apoi să fie monetizate prin vânzare de reclame sau participare la programe de afiliere.

Tot cel mult 200 de euro poate să fie și investiția pentru a începe o afacere în zona de webdesign, traducător sau editor. Cu ceva imaginație se poate deschide și o afacere cu diverse site-uri cu conținut și aplicații gratuite, în speranța că se va putea vinde spațiu publicitar.

Cu investiții de cel mut 500 de euro pentru un minim de echipamente se pot deschide de acasă afaceri în zona serviciilor de contabilitate sau consultanță juridică.

Tot cu o investiție de 500 de euro poate fi susținută de acasă și o afacere în zona dresajului canin sau cei care se pricep la tehnică pot deschide un mic atelier de reparat computere sau telefoane mobile.